Ken jij Trijn van Leemput?

Deze Utrechtse vrouw had de moed om iets te doen wat veel Utrechters wilden, maar niemand durfde. In de 16e eeuw stond er op het Vredenburg een dwangburcht van waaruit de Spanjaarden de stad overheersten. Toen de Spanjaarden vertrokken, vreesden de Utrechters dat een nieuwe vijand er zijn intrek zou nemen. Daarom wilden ze dat de burcht werd afgebroken. Bestuurders vergaderden maar deden niets. Trijn van Leemput besloot om samen met andere vrouwen, gewapend met houwelen en hamers, naar de burcht te gaan en te beginnen met de sloop.

Geïnspireerd door Trijn interviewde schrijver en onderzoeker Véronique Konings tien hedendaagse Utrechtse vrouwen die op zeer diverse manieren figuurlijk muren afbreken in de samenleving. Fotograaf Ilvy Njiokiktjien maakte van elke vrouw een portret op een plek in Utrecht die de vrouw zelf koos omdat deze voor haar iets bijzonders betekent. Hun verhalen en portretten vormen de tentoonstelling Vrouwen die muren afbreken. Vrouwen die muren afbreken zijn vrouwen die vooroordelen tenietdoen op het gebied van huidskleur, seksuele voorkeur, geloof en culturele achtergrond. Vrouwen die opkomen voor zaken die hen na aan het hart liggen, taboes doorbreken, strijden voor een ideaal dat ons allemaal aangaat. Hun verhalen inspireren en steken je een hart onder de riem. Er spreekt kracht en moed uit.

Het Volksbuurtmuseum heeft het historische verhaal van inspiratiebron Trijn van Leemput toegevoegd aan de tentoonstelling.

Vrouwen die muren afbreken ontstond in 2020 in het Centraal Museum als onderdeel van de tentoonstelling De ommuurde stad. Sinds 2021 reist de tentoonstelling naar diverse Utrechtse wijken. Van 1 juni t/m 30 september 2022 is de tentoonstelling te zien in het Volksbuurtmuseum.