Laat je meevoeren naar de middeleeuwen en leer over de functie van klokken in die tijd. Begrijp de rol van klokken in een wereld zonder social media, radio en TV.

De middeleeuwse stad is een smeltkroes van klokkenklanken. Toch begrijpen de bewoners de boodschap van elke klok. Haar klank is immers wet. Klokken zijn in die tijd als de social media van vandaag. Ze roepen op tot gebed, tot feest, waarschuwen voor gevaar en geven de tijd aan in een periode waarin mensen nog geen eigen klok of horloge bezitten. De klank van bronzen torenklokken regelt er het dagelijkse leven.

De eerste klokkengieters zijn monniken. Vervolgens vestigen zich in steden ambachtslieden die klokken en andere bronzen voorwerpen gieten. Door ervaring verbeteren ze de klankkwaliteit en toonzuiverheid van klokken. Klokken krijgen afbeeldingen en opschriften in reliëf met naam, maker, datering en functie.

Bekijk de indrukwekkende klokkenstoel met tien historisch belangrijke luidklokken en vraag de rondleider er eentje voor je te luiden. Leer over de functie van klokken door de eeuwen heen. Bekijk de prachtige film en laat je in vogelvlucht meevoeren langs de diverse klokken in de stad Utrecht.