Tentoonstellingen aanmelden

Wakawaka! 40 Jaar PAC-MAN

Storyworld, Groningen

PAC-MAN is een echte game-changer in de wereld van arcade-videogames. Wist je bijvoorbeeld dat het de eerste game was die een iconisch en herkenbaar personage als hoofdpersonage gebruikte? En minstens zo revolutionair was ook de videogame-marketing voor PAC-MAN en de uitbreiding van het spelpubliek naar vrouwen en andere demografische groepen.

Spelontwerp, thema’s en kleuren

In de expo ontdek je bijvoorbeeld de cruciale rol van het spelontwerp van PAC-MAN. Ontwerper Toru Iwatani en zijn team keken doelbewust naar thema’s en onderwerpen die vrouwen en niet-gamers interesseren en terug zouden willen zien in een game. Denk aan gebruik van felle kleuren en gemakkelijkere levels aan het begin. Op die manier braken ze elke regel in het boek. En dat bleek een succes!

De eerste potloodschetsen, PAC-MAN-posters en collectors items

Als enige museum in Europa krijgt Storyworld officieel toestemming en medewerking van de Japanse videogamestudio BANDAI NAMCO Entertainment Inc. om objecten tentoon te stellen voor publiek. De expo bevat daardoor onder meer de eerste potloodschetsen van PAC-MAN en de eerste Japanse PAC-MAN-posters en -advertenties.

Uiteraard haalde Arjan Terpstra, curator van de expositie en mede-auteur van het aankomende PAC-MAN jubileumboek, ook van over de hele wereld bijzondere PAC-MAN collectors items uit de jaren ’80 en ‘90 naar Groningen. En niet te missen zijn de originele arcade-kasten waar je zelf PAC-MAN op kunt spelen!

Beeld: website Storyworld

 

Van 3 okt 20 20

t/m 10 jan 20 21