Last van reiskriebels?

Zin om de wereld te ontdekken, maar dan wel op een coronaveilige manier? Kom dan vanaf 19 juni 2022 naar de tentoonstelling Wanderlust en dwaal net als de kunstenaars destijds langs intrigerende plekken en overweldigende natuur.

Geen thuiszitters maar reizigers

Wanderlust biedt een nieuwe kijk op de Nederlandse 19de-eeuwse schilderkunst. Het in de kunstgeschiedenis grotendeels nog gangbare beeld van een land van thuiszitters wordt hier herzien. De tentoonstelling biedt verrassende werken van bekende schilders als Cornelis Kruseman, Johan-Barthold Jongkind, Pierre Louis Dubourcq, Raden Saleh en Jacob Maris, maar ook van minder bekende namen als Bramine Hubrecht, Antoine Payen, Betzy Rezora Berg en Alexander Wüst.

Watamula

Parallel aan Wanderlust is Watamula te zien: een presentatie van eigentijdse kunst over menselijke reislust, expansiedrift en de vlucht naar vrijheid. Met veel gevoel voor schoonheid, maar ook met een open oog voor sporen van vernietiging, verbeelden zes kunstenaars een zoektocht over de grens. Zij nemen ons mee naar de horizon, leggen verborgen wortels bloot en zoomen in op het rijke weefsel van culturen. Met: Hans Broek, Amjad Hashem, Inge Meijer, Kevin Osepa, Charlotte Schleiffert en Jennifer Tee.

Watamula is de naam van bruisende rotsen aan de noordkust van Curaçao, ‘de plaats waar het eiland ademt’, rond enkele cirkelvormige zeemeren: het woord Watamula komt van watermolen. Het is de titel van een videofilm van Kevin Osepa. De tentoonstelling Watamula brengt diverse kunstdisciplines samen. Ook recent verworven schilderijen uit de museumcollectie zijn hier voor het eerst te zien.

Samenwerking Rijksmuseum

Wanderlust wordt georganiseerd in samenwerking met het Rijksmuseum. De tentoonstelling sluit aan bij het boek Spiegel van de werkelijkheid. 19de-eeuwse schilderkunst in Nederland door Jenny Reynaerts, senior conservator schilderijen in het Rijksmuseum. Jenny Reynaerts en Maaike Rikhof zijn de gastcuratoren van deze tentoonstelling.

Beeld: Pierre Louis Dubourcq, Romeins landschap, 1843