Water Portraits, van de kunstenaar Jana Romanova, verkent op een speelse en onderzoekende manier ons waterverbruik. Aan de hand van 101 portretten van ijssculpturen roept het werk van Jana kritische vragen op over hoe we zorg kunnen dragen voor de volgende generaties door ons verbruik van water te verminderen.

Jana Romanova studeerde journalistiek maar stapte over naar de beeldende kunst. De sociaal maatschappelijke betrokkenheid, het zoeken naar maatschappelijk relevante thema’s en de connectie met het publiek lopen als een rode draad ook door haar praktijk als kunstenaar.

Metaforisch portret
Water Portraits ontvouwde zich over een tijdsperiode van drie jaar. Een uiteenlopende groep deelnemers werden uitgenodigd om achter elkaar één liter vers water her te gebruiken. Na elk gebruik werd het water ingevroren en vastgelegd. Deze foto vormt, samen met het recept dat de deelnemer schreef voor het hergebruiken van het water, een metaforisch portret van de deelnemer. Deze cyclus werd herhaald tot het water volledig verbruikt was waarna een nieuwe keten werd opgestart. In de langste keten van het project werd het water door vijftien verschillende mensen gebruikt.

Kritische vragen
Kritische vragen over wat ons kan bewegen om zorg te dragen voor de mensen om ons heen en hoe we weloverwogen keuzes kunnen maken in het verbruik van natuurlijke middelen staan centraal in Water Portraits. Het proces van Water Portraits vormt een metafoor voor hoe we met water omgaan, het verstrijken van tijd en de tijdelijkheid van ons bezit van natuurlijke middelen.

Helena - Jana Romanova
Julia - Jana Romanova
Margherita - Jana Romanova
Masja - Jana Romanova
Renata - Jana Romanova