Waar nu altijd schoon drinkwater uit de kraan stroomt, was dat vroeger wel anders voor bewoners rond de Zuiderzee. Voor de aanleg van waterleidingen waren zij afhankelijk van andere bronnen zoals regen- of grondwater. Het halen en filteren hiervan was veel werk, dus werd er zuinig mee omgegaan. Wat kunnen wij leren van de voormalige Zuiderzeebewoners in een tijd waar drinkwaterbedrijven waarschuwen voor een toenemende kans op waterschaarste?

Bezoek de tentoonstelling Waterwijs en ontdek meer over het watergebruik van toen en nu. Bekijk de historische objecten en hun hedendaagse tegenhangers: van wasteil en pispot tot recycledouche en waterbesparend toilet. Doorloop de dilemma’s in het keuzedoolhof en vind uit welke waterwissel jij kunt maken. Een selfie in de levensgrote waterleiding van 1.5 meter mag ook niet ontbreken!

Jij en water

In Nederland gebruiken we gemiddeld 129 liter schoon drinkwater per dag, waarvan het meeste weer door het doucheputje of het toilet verdwijnt. Indirect gebruik je wel duizenden liters water per dag, via de productie van bijvoorbeeld voedsel, kleding of elektra. Bereken jouw eigen waterverbruik met behulp van de waterweegschaal en vergelijk de uitkomst met die van andere bezoekers. Hoe scoor jij?

Toen, nu en straks

Bewoners rond de vroegere Zuiderzee haalden hun water uit een regenton, waterput of gewoon uit de sloot. Elke watersoort diende een eigen doel, afhankelijk van hoe schoon het was. Schoon water was schaars en werd daarom spaarzaam (her)gebruikt: kookwater uit de pan werd vervolgens gebruikt voor de afwas, om daarna de stoep mee te boenen. Tegenwoordig liggen er in heel Nederland waterleidingen en stroomt er overal schoon drinkwater uit de kraan. Maar door een groeiende vraag, vervuiling en klimaatverandering wordt de kans op een drinkwatertekort steeds groter. Welke stappen kunnen wij zetten om schoon water te waarborgen voor de toekomst?

Beeld: Waterwijs, Zuiderzeemuseum