Tentoonstellingen aanmelden

Webexpo Jan Allis – Amsterdam, stiller dan ooit

Amstelkerk, Amsterdam

Door de coronaciris is de expositie ‘Vijf jaar foto’s van verstild Amsterdam’ in de Amstelkerk helaas afgelast. Maar de Amsterdamse fotograaf en beeldend kunstenaar Jan Allis maakt nog altijd ochtendwandelingen door het lege en verstilde Amsterdam, dit keer in coronatijd. Zowel zijn eerdere werk als ‘Amsterdam in Coronatijd’ zijn samengebracht in een online fototentoonstelling op www.janallis.nl

Allis maakte de afgelopen jaren honderden ochtendwandelingen in het ontwakende Amsterdam. Vanaf zijn woonboot aan de Marnixkade wandelt Jan Allis dagelijks richting het IJ om daar zijn favoriete onderwerpen te fotograferen: herfstbladeren in een gracht, het ochtendlicht tegen de grachtenpanden of de veerpont over het IJ. In coronatijd krijgen zijn foto’s nog eens extra betekenis; Allis toont de lege terassen, de stilstaande bouwprojecten en de mondkapjes achter de etalageruiten. Ook hiermee toont Allis de schoonheid van een Amsterdam zonder mensenmassa.

Jan Allis (Amsterdam, 1945) leerde tekenen van sergeant – majoor Vogel tijdens zijn diensttijd in Eindhoven en studeerde daarna aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Tot 2010 werkte hij als creatief therapeut in de psychiatrie. Allis laat zich in zijn werk vooral inspireren door de Amsterdamse stadsgezichten van Witsen, Breitner en Jacob Olie.

Over zijn succesvolle expositie Verstilling in Amsterdam (2019) schreef NRC: “De sfeervolle plaatjes laten je met andere ogen naar de stad kijken – en wat blijkt ze dan weer mooi te zijn.”

Van 5 jun