Het is de snelst groeiende biomassa op aarde, produceert 50% van onze zuurstof en wordt ook wel het gewas van de toekomst genoemd. Zeewier. Iedereen kent het op andere manieren. Als glibberige slierten in zee en op het strand. Of dat donkergroene zoutige velletje om de sushi. Zeewier is echter veel meer dan dat! In de tentoonstelling WEED, vanaf 15 januari 2023 te zien in Muzee Scheveningen, ontdek je hoe kunstenaars, designers en ondernemers zich lieten inspireren door deze ‘superheld uit zee’. Kan zeewier de toekomst van Scheveningen zijn?
Scheveningen, een van Nederlands mooiste kustplaatsen, is bekend van haar boulevard én de haven. En waar vroeger voor veel (voornamelijk) jongens een toekomst in de visserij vanzelfsprekend was, is deze zekerheid met het afnemen van de invloed van visserij verdwenen. Muzee Scheveningen – van oudsher een visserijmuseum – onderzoekt hoe de toekomst van de kustplaats eruit kan zien. Kan zeewier de plaats van de visserij innemen? Op 12 kilometer uit de kust vind je juist hier de eerste (!) offshore testsite van de North Sea Farmers, een echte zeewierboerderij. En volgens deze zeewierboeren is zeewier het gewas van de toekomst. Het is namelijk te gebruiken als voedsel, veevoer en zelfs als grondstof.
Beeld: Persbericht Muzee Scheveningen