In de oudheid waren in het Middellandse Zeegebied en het oude Nabije Oosten diverse schriftsystemen in gebruik, waarvan de meeste inmiddels ontcijferd zijn. Tijdens de Week van het oude schrift (14 t/m 21 september 2023) staat de rijke schrifttraditie uit deze regio’s centraal. Experts geven zes lezingen over bekende, maar ook minder bekende schriften en de talen waarin ze werden gebruikt. Er zijn bovendien lezingen over schrift in het oude India en in de Nederlandse Middeleeuwen.

Lezingenprogramma

 • Donderdag 14 september, 17.00 – 18.00 uur
  Daniel Soliman (Rijksmuseum van Oudheden) houdt de jaarlijkse Champollion-lezing over Egyptische (pseudo-)hiërogliefen, schrifttekens en merktekens.
 • Vrijdag 15 september, 17.00 – 18.00 uur
  Wouter Henkelman (École Pratique des Hautes Études in Parijs) vertelt over de ontwikkeling van het spijkerschrift van Perzen en Elamieten.
 • Maandag 18 september, 17.00 – 18.00 uur
  Margaretha Folmer (Universiteit Leiden) geeft een lezing over de ontwikkeling van het Joods-Aramese schrift: van Aramees naar Hebreeuws kwadraatschrift.
 • Dinsdag 19 september, 17.00 – 18.00 uur
  Ed van der Vlist (KB, de nationale bibliotheek) houdt een lezing over het Latijnse schrift in de Middeleeuwen, met bijzondere aandacht voor het Karolingische schrift.
 • Woensdag 20 september, 17.00 – 18.00 uur
  Willemijn Waal (Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten) en Marco Poelwijk (docent klassieke talen) vertellen over het Lineair B, een 3500 jaar oud schrift uit Griekenland.
 • Donderdag 21 september, 17.00 – 18.00 uur
  Peter Bisschop en Tijmen Pronk (Universiteit Leiden) geven een dubbellezing over de ontwikkeling en bestudering van twee schriftsoorten in het oude India: het Brahmi- en het Indusschrift

Meer informatie is te vinden op de site. Aanmelden via de website is verplicht.