Tentoonstellingen aanmelden

Weids! Het Noord-Hollandse landschap verbeeld

Stedelijk Museum Alkmaar, Alkmaar

Nieuwe horizon voor tentoonstelling ‘Weids’ in Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar verlengt de tentoonstelling ‘Weids! Het Noord-Hollandse landschap verbeeld’ t/m 22 augustus 2021. De tentoonstelling, die in samenwerking met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt georganiseerd, was nog maar twee weken voor publiek te zien toen musea in verband met de lockdown moesten sluiten.
Weids! laat zien hoe kunstenaars van alle tijden en stromingen de karakteristieke elementen van dit vlakke polderland hebben verbeeld. Interpretatie, stijl en techniek verschillen soms hemelsbreed, maar altijd schemert de liefde voor Noord-Holland helder door. Op Weids! zijn bijzondere werken te zien van onder andere 17e-eeuwse meesters als Claes van der Heck en Hendrick Vroom, van grote namen uit de ‘Bergense School’ als Leo Gestel en Arnout Colnot, van de aan de Cobra-groep gelieerde Eugène Brands en zelfs van de vooral van strips bekende Peter Pontiac. De in Noord-Holland bijna altijd zichtbare horizon loopt als een eindeloze streep door de tentoonstelling en verbindt alles met elkaar.
De tentoonstelling Weids! sluit naadloos aan bij het themajaar Ode aan het landschap 2021. De eerder geplande tentoonstelling over Rudi van de Wint wordt verplaatst naar 9 juli t/m 13 november 2022.

Beeld: Bernardus Gerardus (George) ten Berge, Gezicht op de duinen bij Bergen 1856, olieverf op doek. Stedelijk Museum Alkmaar

Van 1 mei 20 21

t/m 22 aug 20 21