Tentoonstellingen aanmelden

Wenn ich nicht hier bin, bin ich auf’m Sonnendeck – Johannes Büttner

A Tale of a Tub, Rotterdam

In uitbundige en vaak post-apocalyptische sculpturale installaties biedt Johannes Büttner een kritisch perspectief op hedendaagse vraagstukken rondom arbeid, macht en vervreemding. Voor zijn tentoonstelling bij A Tale of A Tub presenteert Büttner een nieuwe, in opdracht gemaakte sculpturale installatie naast drie recente werken die de relatie tussen menselijke en gemechaniseerde arbeid centraal stellen. In zijn sociaal geëngageerde werk roept Büttner als kunstenaar vragen op als: welke rol speelt artistieke arbeid in onze samenleving, en hoe verhoudt deze zich tot andere vormen van werk? Hoe worden esthetische ervaringen geproduceerd en geconsumeerd binnen het kapitalisme? Hoe verandert de ‘gig-economie’ onze ideeën over productiviteit, waarde en groei?

Büttner werkt vaak samen met mensen van buiten de kunstwereld, bijvoorbeeld door de rol van het publiek te verstoren of door te werken met bodybuilders, metaaldieven, bezorgers of bakkers om onze gemeenschappelijke verlangens, dromen, angsten en vooroordelen in kaart te brengen, zowel op een individueel als op een collectief niveau. In opdracht van Stichting C.o.C.A. ontwikkelt Büttner een nieuw werk, waarin hij de digitale werkende klasse betrekt in de ontwikkeling van een eigentijds Gesamtkunstwerk. Door het creëren van een sciencefictionverhaal, met ‘arbeiders’ uit China, Indonesië, Nigeria en Iran als co-auteurs, zoekt Büttner naar de potentiële transformatie van arbeid in een context waarin vraag en aanbod van werk wordt bemiddeld door een digitaal platform. Het resultaat is een monumentale sculpturale installatie als ode aan de hedendaagse arbeider.

Deze tiende editie van de C.o.C.A. Commission wordt samengesteld door Suzanne Wallinga, mede-oprichter en voormalig directeur van A Tale of a Tub. Stichting C.o.C.A. is een particulier initiatief dat jonge kunstenaars in Nederland ondersteunt door jaarlijks een kunstenaar opdracht te geven nieuw werk te ontwikkelen. Eerdere ontvangers waren Kate Cooper, Jay Tan, Rory Pilgrim, Katarina Zdjelar, Christian Friedrich, Evelyn Taocheng Wang, Paul Geelen, Lotte Reimann en Emma van der Put.

Van 5 feb 20 20

t/m 5 apr 20 20