Beknopte overzichtstentoonstelling van de kunstenaar Werner Berg (1904-1981), in samenwerking met het Werner Berg Museum Bleiburg (Oostenrijk).

Boer en kunstenaar
Werner Berg wordt gezien als een belangrijke Oostenrijkse expressionist. Al vroeg maakt hij kennis met Emil Nolde wiens werk hij zeer bewondert. In schilderijen en houtsneden ontwikkelt hij een heel eigen stijl. Berg heeft een groot netwerk en reist naar de grote steden waar hij veelvuldig exposeert. Tegelijkertijd kiest hij bewust voor het isolement van zijn ‘Rutarhof’, de afgelegen boerderij in de bergen waar hij vanaf zijn 26ste tot aan zijn dood samen met zijn gezin woont en werkt. Als boer, en als kunstenaar.

Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een Nederlandstalige catalogus. De tentoonstelling maakt deel uit van een uitwisseling waarbij Chabot in 2025 in Oostenrijk wordt getoond.

Christine Lavant

De Oostenrijkse schrijfster Christine Lavant (1915-1973) had begin jaren vijftig een relatie met Werner Berg. Hij heeft haar meerdere malen geportretteerd in schilderijen, tekeningen en grafiek. In Oostenrijk is 2023 het Christine Lavant jaar waarin via een documentaire (ORF), theater en voordrachten aandacht wordt besteed aan deze vrouw die afkomstig was uit een arm mijnwerkersgezin maar uitgroeide tot een van de belangrijke literatoren van Oostenrijk. In Nederland verschijnt nu de verhalenbundel ‘Brood moet je zeggen’ vertaald en van een voorwoord voorzien door Ria van Hengel.

Beeld: Werner Berg, Rakonig Kati, 1933, Werner Berg Museum Bleiburg/Pliberk

Werner Berg, Sommer. 1934, Collectie Werner Berg Museum Bleiburg/Pliberk