Tentoonstellingen aanmelden

What a Genderful World

Tropenmuseum, Amsterdam

Wat is mannelijk, wat is vrouwelijk en wat is er nog meer? In het Tropenmuseum duik je in de wereld van gender en ontdek hoe dit wereldwijd geuit en beleefd wordt.

Gender is een hot topic. Maar wist je ook dat wat we als mannelijk of vrouwelijk zien grotendeels cultureel bepaald is? Vaak zijn we ons daar niet eens van bewust. Op Fiji dragen politiemannen bijvoorbeeld een rok. Het toonbeeld van mannelijkheid. En de kleur roze is in de VS en Europa pas sinds de jaren ‘50 een ‘meisjeskleur’. Zelfs de tweedeling in man en vrouw is niet overal vanzelfsprekend: India, Samoa en Mexico hebben drie genders, verschillende Native American gemeenschappen kennen er maar liefst vijf.

In het Tropenmuseum duik je in de wereld van gender. Met een festival-achtige setting wordt de genderhokjesgeest verruimt door deze in een internationaal perspectief te plaatsen. Ga zitten op een stoel wat alleen ‘mannelijk’ wijdbeens kan. Neem een duik in een ballenbak van borsten die aanzet tot nadenken over wat het betekent om gereduceerd te worden tot object. Doe een fotoshoot die je bewust maakt van je eigen typische ‘mannelijke’ of ‘vrouwelijke‘ pose. Bekijk de fotokunst van de Samoaanse Yuki Kihara die haarzelf laat zien als sociaal erkend 3e gender. Of bewonder de jurk van ontwerper Alessandro Trincone die rapper Young Thug droeg op zijn albumcover. Welkom in What a Genderful World.

 

Van 11 okt 20 19

t/m 23 aug 20 20