Wat als Indonesië de kolonisator van Nederland was geweest? Doormiddel van een omdraaiing van de geschiedschrijving, wil What If een utopie presenteren.
De met elkaar verweven geschiedenis van Nederland en Indonesië, die begon in 1619 en in 1945 met de onafhankelijkheid van Indonesië tot een einde kwam, maakte van Nederland een belangrijk en welvarend land en had voor Indonesië voornamelijk kwalijke gevolgen, zoals uitbuiting, raciale ongelijkheid en slavernij.
Het denken over kolonialisme en de gevolgen ervan wordt in hoge mate bepaald door de historische rolverdeling tussen enerzijds kolonisator en anderzijds de gekoloniseerde. Met dit project draaien we de rollen om, zodat het inzichtelijk wordt dat perspectief van groot belang is.
Met deze nieuwe rolverdeling creëerden kunstenaars uit Nederland en Indonesië een aantal werken die een dialoog aan willen gaan met het huidige politieke geheugen in zowel Nederland als in Indonesië.
Met: Agung Mangu Putra, Fred Benjamins, Indoor land art ILAP, Samuel Indratma, Nasirun, Joep Neefjes, Rob Renoult, Erik Julius Varekamp