Tentoonstellingen aanmelden

In de tentoonstelling ‘Who is she?’ vormt het monumentale werk ‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ van kunstenaar en cultureel activist Patricia Kaersenhout het middelpunt.

Met deze installatie, bestaande uit grote, rijk gedekte eettafels vol glaswerk en geborduurde lopers, geeft Kaersenhout vrouwen van kleur die nog geen positie hebben veroverd in de geschiedenisboeken een plek aan tafel: een hedendaags portret van heldinnen van verzet. In de tentoonstelling wordt de installatie omringd door bijzondere portretten van en over vrouwen uit de periode 1820 tot heden van kunstenaars als Charley Toorop, Hellen van Meene, Julika Rudelius, Charles Howard Hodges en Jan Sluijters.

In deze tentoonstelling laten we je naar de portretten kijken vanuit een nieuw perspectief en met uitgesproken aandacht voor de rol van de vrouw. Van beroemde mannelijke makers is vaak veel bekend, vrouwen hebben in de kunstgeschiedenis vaker een bijrol. Wat vertellen de portretten in de tentoonstelling?  Wie is zij? Of zegt de manier waarop ze is afgebeeld vooral iets over hoe ze gezien werd door anderen? Verandert dat met de tijd?  En in hoeverre is de eigen blik gekleurd door aannames en stereotypen?

Beeld: kunstenaar Patricia Kaersenhout, foto: Aatjan Renders. Onder: Charles Howard Hodges, Portret van Wilhelmina Jacoba van Pembroek, 1820, olieverf op doek, collectie Frans Hals Museum

Van 25 jun 20 21

t/m 2 jan 20 22