Tentoonstellingen aanmelden

Willem van Genk – Woest

Outsider Art Museum in de Hermitage, Amsterdam

Tip van Museumtijdschrift:

Woest zijn de grote stadspanorama’s vol bussen, treinstations, vliegtuigen en imponerende architectuur. Overdonderd door de dagelijkse realiteit en de voor hem soms overweldigende buitenwereld vond beeldend kunstenaar Willem van Genk (1927-2005) een uitlaatklep in het creëren van collages, schilderijen en tekeningen. Waar Van Genk in de jaren zestig als psychiatrisch patiënt niet altijd serieus werd genomen in de kunstwereld, werd hij aan het eind van de vorige eeuw al beschouwd als een van de belangrijkste outsider kunstenaars van Nederland. Nu heeft hij een solotentoonstelling in het Outsider Art Museum in de Hermitage in Amsterdam, samengesteld door Ans van Berkum en vormgegeven door modeontwerper Walter van Beirendonck. Eindeloos kun je hier kijken naar de rijke details in de fantasievolle, associatieve werken van Van Genk. Van grimmige collages met verwijzingen naar onderdrukkende machtssystemen tot vrolijk ogende striptekeningen waarin soms gruwelijke details verstopt zitten: dit overzicht vormt een indrukwekkende weerspiegeling van de belevingswereld van deze fascinerende kunstenaar.

Willem van Genk (1927-2005) is een kunstenaar die tot de verbeelding spreekt. Hij maakte eerst tekeningen in pen en inkt en later collages in olieverf die hij ‘plakkaten’ noemde. Vanaf de jaren tachtig werd dat nog aangevuld met trolleybussen uit afvalmateriaal waar hij onder meer een trolleybusstation van bouwde, en ten slotte nog met tekeningen in vier kleuren balpen. Zijn bewerkte regenjassen vormen een aparte categorie. Hij voorzag ze van extra knopen en drukkers. Daardoor kregen ze voor hem een geheimzinnige werking. Elke jas gaf hem voor één keer mannelijke kracht.

Zijn onderwerpen zijn: steden, vervoersmiddelen en vervoerssystemen, stations voor bussen en treinen, reizen, politieke systemen, bouwwerken, geschiedenis, en ook de spannende situaties rondom moorden en executies. Hier en daar is zijn bijzondere verhouding tot kapperszaken aan de orde. Je herkent soms de stijl van cartoons, stripverhalen en graffiti, maar ook zijn heel eigen manier in het schilderen en schetsen van stadspanorama’s en het in elkaar puzzelen van een stortvloed aan details.

Willem van Genk was zowel modern als ouderwets. Hij verbeeldde zowel de waardevolle dingen die werden afgebroken en gestopt, als de nieuwe hoopvolle ontwikkelingen op het gebied van de infrastructuur en de economie in zijn tijd. Hij is wel eens een traditioneel realist genoemd, maar typeerde zichzelf als ‘een vertegenwoordiger van een jonge school’ die nog naam moest maken. In zijn werk lijkt hij een reiziger, altijd op zoek naar hoe maatschappelijke systemen functioneren en hoe hij zelf daar in zou kunnen passen.

Zijn enorme liefde voor reizen, boeken en klassieke muziek, tekenen zijn werk en zijn persoonlijkheid. Ooit deed hij eenvoudig werk op een sociale werkplaats, maar hij groeide uit tot de belangrijkste Outsider Art kunstenaar van Nederland.

Van half september 2019 t/m half maart 2020 is in het Outsider Art Museum een grote overzichtstentoonstelling over Willem van Genk te zien. De tentoonstelling reist vervolgens door naar de Collection de l’Art Brut in Lausanne en de Hermitage in St. Petersburg.

Beeld: website Outsider Art Museum in de Hermitage

Van 19 sep 20 19

t/m 3 jan 20 21