Tentoonstellingen aanmelden

William Eggleston – Los Alamos

Foam, Amsterdam

Tip van Museumtijdschrift:

Waaraan herken je een groot fotograaf? Die vraag borrelt op bij de fascinerende documentaire over de Amerikaanse William Eggleston (1939, Memphis), te zien bij zijn tentoonstelling in het Fotografiemuseum Amsterdam. Eggleston, een broze zeventiger, scharrelt wat rond met zijn camera in de aanslag. Op een parkeerterrein, een afzichtelijk winkelcentrum, op andere, onooglijke plekken. Om opeens een auto te zien in roze en blauw, een plant die felgroen oplicht in de zon, een oranje wapperende franje bij een benzinestation. Zijn beroemde roadtripserie ‘Los Alamos’ is precies dat: schitterend oplichtende details in een grijze alledaagsheid, of het nu om mensen gaat of om dingen. Zo simpel is het. Je hoeft er alleen het oog voor te hebben, en een bijzondere, aan de reclamefotografie ontleende afdruktechniek.

William Eggleston: En route to New Orleans, 1971-1974, uit de serie ‘Los Alamos', copyright Eggleston Trust, Courtesy David Zwirner.

William Eggleston: En route to New Orleans, 1971-1974, uit de serie ‘Los Alamos’, copyright Eggleston Trust, Courtesy David Zwirner.

William Eggleston introduceerde niet alleen de kleurenfotografie in de kunstwereld; hij maakte haar geaccepteerd. Eggleston beschrijft zijn werkmethode als ‘democratisch’: hij vindt schoonheid in het alledaagse leven en heeft volledige aandacht voor zijn onderwerp.

In de tentoonstelling zullen beelden uit de Los Alamos-serie te zien zijn. Dit past binnen een lange reeks van Amerikaanse straatfotografen die in het afgelopen decennium in Foam vertoond zijn.

Meer informatie volgt binnenkort.

Beeld: William Eggleston

Van 17 mrt 20 17

t/m 7 jun 20 17