Tentoonstellingen aanmelden

Winters van Nu – Siemen Dijkstra

Koornmarktspoort, Kampen

De winterlandschappen van Siemen Dijkstra (1968) laten je huid tintelen en benemen je de adem door hun schoonheid. Dijkstra maakt kleurhoutsneden volgens de reductietechniek. De prent wordt opgebouwd uit vele kleurlagen, waarbij de houtplaat steeds iets verder uitgesneden wordt. Het eindresultaat is een zeer gedetailleerd landschap met een kleurpalet van vele tonen en contrasten. In deze landschappen wil je zijn. Het toont de winter zoals we het allen wel eens ervaren hebben; verstild, helder, weids en krakend onder je voeten.

In zijn werken is Dijkstra op zoek naar de ziel van het landschap; de genius loki. Dijkstra vertelt: “Het vastleggen van ruimte op een plat vlak is één ding, het vastleggen van het onnoembare is een ander verhaal. In al die jaren dat ik mij bezighoud met het landschap, bedenk ik mij, dat ik eigenlijk aan het archiveren ben. Het archiveren van bezielde landschappen, voordat deze verdwenen zijn.”

En over sneeuw en ijs gesproken; naast het Hollandse landschap toont Siemen Dijkstra ook zijn Arctische Landschappen, een serie kleurhoutsneden ‘dreams of a landscapist’ gebaseerd op zijn reis naar Spitsbergen en Groenland.

Van 20 jan 20 18

t/m 25 mrt 20 18