Tentoonstellingen aanmelden

Wintertentoonstelling – Cornelius Rogge

Landgoed Anningahof, Zwolle

Tip van Museumtijdschrift:

De raadselachtige ‘Zieleschepen’ van beeldhouwer Cornelius Rogge (1932) liggen al anderhalf jaar ‘aangemeerd’ in en om Landgoed Anningahof. Dat beeldenpark is in de winter gesloten, maar opent de komende twee weken met een groot aantal werken van Rogge in drie binnenruimtes, zoals vroege stalen sculpturen en nieuwe werken van papier-maché. Volgens de kunstenaar biedt die opstelling een interessante confrontatie tussen de harde en zachte kant van het leven.

Het is de eerste keer dat er buiten het zomerseizoen een tentoonstelling wordt georganiseerd in de Anningahof. Aanleiding vormt de 85-jarige verjaardag van de beeldhouwer, die nog dagelijks aan het werk is in zijn atelier. Stoppen is voor Cornelius Rogge geen optie, het zou een einde van zijn zoektocht betekenen. En zoeken is voor hem leven.

Ter gelegenheid van de 85e verjaardag van Cornelius Rogge worden vele werken uit zijn oeuvre tentoongesteld op Landgoed Anningahof.

Het is de eerste keer dat hier buiten het gebruikelijke seizoen om een tentoonstelling is te zien; een experiment, midden in de winter! Ruim 50 beelden en ca. 60 werken op papier worden in drie binnenruimten getoond. In de Vechthal kunt u tevens een video van TV-Oost zien, met opnames uit de tentoonstelling en een interview met Cornelius Rogge waarin hij zelf een toelichting op zijn werken geeft.

Diverse musea hebben werken van hem in de collectie opgenomen. Zijn beelden en tekeningen in het Kröller-Müller Museum, één van de grootste beeldenparken in Europa, zijn alom bekend. Op tentoonstellingen in binnen- en buitenland waren en zijn de soms grote veranderingen van vorm, structuur en karakter van zijn werken te zien. Cornelius Rogge volgt nog steeds elke dag zijn weg, zijn traject, zijn zoektocht en ontwikkelt onderweg beeldend wat vanuit zijn innerlijk naar boven komt. Zijn werk vraagt en aandacht om de kracht ervan te ontdekken en te ervaren.

Na de opening is de tentoonstelling te bezichtigen op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 18:00 uur van vrijdag 19 januari tot en met zondag 4 februari 2018. Tijdens deze tentoonstelling is de entree 3 euro.

Beeld: Cornelius Rogge, Zieleschepen, 2016. Foto Steven van Welie.

Van 19 jan 20 18

t/m 4 feb 20 18