Het werk van de 17e eeuwse Amersfoortse meester Mathias Withoos hangt in Museum Flehite weer zij aan zij met de onlangs gerestaureerde schilderijen van zijn leerling Caspar van Wittel.

Withoos en van Wittel

Withoos onderwees van Wittel in Amersfoort in het schildersvak
en het maken van stadsgezichten in het bijzonder. Het is niet ondenkbaar dat beiden aan ‘Gezicht op Amersfoort’ werkten dat  onlangs werd gerestaureerd en nu weer te zien is in het museum.

Grondlegger Vedutisme

Leerling Van Wittel trok naar Italië en ontpopte zich onder de naam Vanvitelli tot de grondlegger van het vedutisme. In 2022 lukte het Museum Flehite twee Italiaans stadsgezichten van zijn hand aan te kopen. Zicht op de Tiber in Rome en zicht op de Darsena in Napels komen nu net uit het restauratieatelier zijn weer te zien in Museum Flehite.

Hedendaagse stadsgezichten

De schilderijen van de Amersfoortse grootmeesters worden geflankeerd door het werk van hedendaags fotograaf en vedutist Hans Wilschut. Hij  liet zich door Van Wittel
inspireren en vertrok naar Napels. Daar legde hij vanuit het standpunt Van Wittel de Darsena vast in haar volle hedendaagse pracht. De karakteristieke wolkenluchten zijn door de eeuwen heen onveranderd gebleven.

Beeld: Gezicht op Amersfoort, Mathias Withoos, 1671