In 2021 werd de RMT-collectie verrijkt met een bijzonder wandkleed van CoBrA-kunstenaar Theo Wolvecamp. Het werk is voor het eerst te zien in de presentatie ‘Wolvecamp in stof en verf’, samen met een ander wandkleed van Wolvecamp uit de collectie van de Gemeente Hengelo en enkele schilderijen.
Midden jaren zestig krijgt de Hengelose CoBrA-kunstenaar Theo Wolvecamp vanuit de Hengelose Commissie Sociale Kunstopdrachten de vraag een wandkleed te vervaardigen voor het stadshuis. Het ontwerp is gebaseerd op een bestaand schilderij van Wolvecamp, dat met behulp van vergrote kleurendia’s in een weverij in Baarn met de hand geknoopt wordt tot een grote gobelin. De weverij omschrijft de opdracht als een van de meest gecompliceerde die ze tot dan toe heeft uitgevoerd.
De moeilijkheid zit voornamelijk in het vertalen van de verschillende kleurschakeringen en het reliëf van de verf in wol.
Tweede gobelin
Het resultaat wordt zowel door Wolvecamp als de gemeente enthousiast ontvangen. De gemeente Hengelo laat daarom in het kader van de BKR-regeling een tweede gobelin vervaardigen in Baarn, gebaseerd op een ander werk van Wolvecamp. Het eerste wandkleed hing tot deze presentatie in de brandweerkazerne van Hengelo. Het tweede wandkleed is in 2021 door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed overgedragen aan Rijksmuseum Twenthe. Beide werken zijn nu te zien in het museum, samen met de schilderijen waarop zij zijn gebaseerd en enkele andere werken uit de museumcollectie.
Geestdriftig
Wolvecamp zei in 1966 naar aanleiding van het eerste wandkleed: Wanneer het gemeentebestuur dit gobelin bevalt, verwacht ik een tweede soortgelijke opdracht. Zelfs wanneer die niet komt, zal dit eerste gobelin waarschijnlijk toch niet mijn laatste zijn, want ik ben zelf zo geestdriftig geworden over deze eeuwenoude kunstvorm, dat ik hiermee wil doorgaan.
Beeld:Theo Wolvecamp, Compositie, ca. 1966, wol, katoen, tapisserie, overdracht Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed