Tentoonstellingen aanmelden

Wonderkamers

Zeeuws Museum, Middelburg

Wonderkamers

Kabinetten vol uiteenlopende Zeeuwse en exotische voorwerpen
Op de zolder van het museum vormen de Wonderkamers een wereld in het klein. In drie kabinetten worden meer dan 200 Zeeuwse en exotische voorwerpen tentoongesteld. Elk object met een eigen geschiedenis, een eigen verhaal.
In de Wonderkamers staat de relatie tussen kunst en wetenschap centraal. Alle voorwerpen zijn ooit verzameld, gemaakt en/of gebruikt door bekende en minder bekende Zeeuwen. Zo is er een stapeltje in leer gebonden boeken te zien, dat een kastje blijkt te zijn waarin preparaten van vlinders worden bewaard. Ook is er een maanwijzer die in 1783 ontworpen is door Henricus Schortinghuis, een predikant uit Koudekerke, die de omloop van de maan om de aarde bestudeerde.
De Wonderkamers dagen bezoekers uit om buiten de kaders te denken, op een andere manier te kijken en vragen te stellen. De kamers nodigen uit stil te staan bij het ontwerp van de Chinese dekselvaas, maar ook bij het productieproces van porselein. Hoe moeilijk is het om zo’n vaas van meer dan een meter hoog heel uit de oven te krijgen? En wat is bijvoorbeeld het verhaal achter het hersenkoraal?
Beeldend kunstenaar Pepijn van den Nieuwendijk (Cirque de Pepin) heeft meegewerkt aan de nieuwe inrichting van de Wonderkamers. Zijn gedetailleerde, surrealistische wandschilderingen van 144 m2 lijken uit een fantasiewereld afkomstig, geïnspireerd op objecten die in de Wonderkamers te zien zijn.

Van 5 okt