Bezoek vanaf 26 maart 2023 de tentoonstelling Workwear in Het Nieuwe Instituut. Werkkleding was ooit puur functioneel, bedoeld om de drager tijdens zwaar werk te beschermen en ondersteunen. Het verwerd tot een symbool van de ‘working class’ dat tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld of van de catwalk weg te denken is.

Je ziet in de tentoonstelling röntgenfoto’s van het maanlandingspak van Neil Armstrong naast het ‘speespak’ met afritspijpen van Limburgse provo’s. De originele jasschort van arts-and-crafts-ontwerper William Morris hangt niet ver verwijderd van het elfpersoons-regenpak ‘Red Coat’ van Nicola L en de ‘Flexicap’ van Maria Blaisse lijkt te knipogen naar een textielsculptuur van Franz Erhard Walter. Een Italiaans-futuristische overall van Thayath en theaterkostuums uit de Russische avant-garde laten zien hoe de ontwerpers zich op basis van werkkleren de toekomst verbeeldden.
In  Workwear  zijn vintage klassiekers, actuele hoogtepunten en futuristische experimenten te zien van de meest uiteenlopende ontwerpers en kunstenaars.

Franz Erhard Walter, Gelbe Antwort, 1984. Met dank aan het Van Abbemuseum