Niet iedereen weet dat de Nederlandse tekenaar Edwin Rhemrev heeft meegewerkt aan bekende films als Minions 2: The Rise of Gru (2022), Over the Moon (2020), My Little Pony (2020), The Grinch (2018) en Despicable Me 3 (2017). In de Storyworld Spotlight-expositie Worlds of Rhemrev leer je de unieke creaties van deze visual development artist (nog) beter kennen. Van 11 maart tot en met 2 juli staat in de Storyworld Spotlightzaal zowel het vrije werk van Rhemrev, als zijn werk voor bekende films centraal.

Kort gezegd, ontwerpt Edwin Rhemrev de decors voor animatiefilms. Hij werkt graag aan films met een fantasie-element of die zich in een andere tijd afspelen. Een rode draad in zijn werk is het ontwerpen van fantasievolle werelden. Van sprookjesachtige en mystieke landschappen tot slaapkamers, keukens en troonzalen.
In zijn vrije werk creëert hij complete steden, waarin onverwacht een waterval kan opduiken en waar opmerkelijke trapjes helpen om hoogteverschillen te overbruggen. Daarnaast tref je in Rhemrevs werelden lopende auto’s, niet bestaande planten en bomen en zelfs vliegende huizen aan. Hij heeft altijd oog voor detail, waardoor bruggen, straatlantaarns en zelfs daken van huizen er rijk gedecoreerd uitzien.

Worlds of Rhemrev
De expositie Worlds of Rhemrev geeft een kijkje in het hoofd van Edwin Rhemrev en zijn manier van werken. Het ontwerpen van een wereld voor een nieuwe film kun je op veel manieren aanpakken. Rhemrev begint eigenlijk altijd op papier met een paar ruwe schetsen. Hij experimenteert met zoveel mogelijk ideeën, zodat de filmmakers daar het beste uit kunnen kiezen. Zo onderzocht hij samen met de Oscarwinnende regisseur Glen Keane of de raket in de film Over the Moon nu wel of geen konijnenoren moest krijgen.

In de expositie zie je ook hoe belangrijk referentiemateriaal is voor een tekenaar als Rhemrev. Voor Minions 2: The Rise of Gru ontwierp hij bijvoorbeeld een slaapkamer waarvoor hij plaatjes van meer dan 50 verschillende objecten opzocht als inspiratiebron. De expositie toont deze plaatjes, samen met het ontwerp van de slaapkamer, om zo aan de bezoeker uit te leggen wat er allemaal bij komt kijken om het perfecte décor te ontwerpen.

Beeld: Worlds of Rhemrev, Forum Groningen