Tentoonstellingen aanmelden

XXL Papier

Rijksmuseum, Amsterdam

Verwonder je over de ontwerptekeningen op ware grote voor de glas-in-lood ramen van de Sint Bavokerk in Haarlem uit 1541. Deze zijn zo groot dat ze alleen op een enorme skateboard ramp kunnen worden getoond. Of verbaas je over een 23 meter lang handgeschilderd landschap dat waarschijnlijk anderhalve kilometer lang is geweest en als bewegend panorama de toeschouwer liet afreizen naar verre oorden. Op de tentoonstelling XXL Papier zijn de allergrootste werken op papier uit de collectie van het Rijksmuseum te zien, werken die vanwege hun omvang vrijwel nooit eerder zijn getoond.

Andere grote werken die te zien zijn, zijn De Landing van Scipio Africanus bij Carthago uit 1555 van Michiel Coxie, een ontwerp voor een tapijt van ongeveer 2,5 bij 2,5 meter en een zes meter hoge houtsnede met daarop de stamboom van het Habsburgse huis van Robert Péril uit 1535. Ook zijn er meerdere prachtige stadsgezichten te zien; Amstelodamum: Profiel van Amsterdam, van Jan Saenredam uit 1606 van ruim twee meter breed en een kaart in vogelvlucht perspectief van Venetië van Jacopo de’ Barbari uit 1500. Uit de 18e eeuw tonen we de grootste panorama’s uit de Atlas Gordon; Panorama van Kaapstad en omgeving, vanaf de zee gezien, van bijna 8 meter breed, en Panorama vanaf de Heldersberg van ruim 5 meter breed.

Uniek zijn ook de ontwerpen van Richard Roland Holst, gemaakt in 1926 voor de ramen in het Noordertransept in de Dom van Utrecht. Dit werk bestaat uit 70 losse delen van een meter hoog en kan alleen in ensembles aan de wand worden getoond omdat het anders niet past.

Beeld: toegeschreven aan Michiel Coxie, Landing van Scipio Africanus bij Carthago, ca. 1555, h 248 cm, b 257 cm. Aankoop met steun van de Jaffé-Pierson Stichting en de Vereniging Rembrandt

 

Van 2 jul 20 21

t/m 5 sep 20 21