Tentoonstellingen aanmelden

Zeefdrukken in coronatijd – Peter O. Gerrits

Pictura, Groningen

Peter O. Gerrits heeft zich sinds 1995 gespecialiseerd in de zeefdruktechniek (silk screen printing). Hij is wekelijks actief als ‘vrijwerker’ in het Grafisch Centrum Groningen. Het Grafisch Centrum Groningen is dé werkplaats voor toepassing van een breed scala grafische technieken zoals daar zijn: lithografie, houtdruk, typografie, ets- en zeefdruktechniek. In het Grafisch Centrum wordt gewerkt met instrumenten van vroegere leden van ‘De Ploeg.’
Modern design heeft Gerrits grote interesse, waarbij hij steeds zoekt naar uitdagingen in vorm en nieuwe (digitale) technieken. Hij ontwerpt en zeefdrukt voornamelijk constructivistisch en geometrisch abstract, staat daarbij zogezegd op de schouders van kunstenaars zoals Malevich, Mondriaan, Battermann en Siep van den Berg. Zijn werk noemt hijzelf ook wel ‘thematisch abstract’ en het is voor hem een continu experiment van zoeken naar de schoonheid en harmonie van abstracte (geometrische) vormen. Met name het handmatige aspect van het zeefdrukproces en het bereiken van hoge precisie in combinatie met primaire, esthetische vormen zijn daar onderdeel van.
Een deel van zijn werk is te bezichtigen bij de Stichting Nobilis, Centrum voor prentkunst in Fochteloo.
De huidige expositie toont werken die Gerrits de afgelopen Coronaperiode in ‘isolement’ in het Grafisch Centrum in Groningen heeft vervaardigd. Zwarte lijsten omranden symbolisch deze bizarre periode.

Van 9 mei 20 21

t/m 20 jun 20 21