Tentoonstellingen aanmelden

Zeitgeist Bauhaus – Over de inspiratie, principes, klaarheid en esthetiek van Bauhaus in Amsterdam

Van Eesteren Museum, Amsterdam

Zeitgeist Bauhaus vertelt over hoe het Bauhaus effect heeft gehad op het leven in Amsterdam; vooral op de architectuur en stedenbouw van de stad, met name die van Nieuw-West. En over hoe Duitse en Nederlandse ontwerpers van het Bauhaus elkaar wederzijds hebben beïnvloed. Over de ervaringen van Cornelis van Eesteren in en met het Bauhaus, en vooral wat Van Eesteren daarvan heeft geleerd. Hoe zijn ervaringen, nieuwe kennis, inzichten en ontmoetingen met collega-architecten en -ontwerpers van het Bauhaus zijn kijk op de wereld en de toenmalige moderne en toekomstige ruimtelijke vraagstukken voor de rest van zijn leven hebben veranderd. In de tentoonstelling is daarom ook aandacht voor de vriendenkring van Van Eesteren, waaronder Theo van Doesburg, Gerrit Rietveld, J.J.P. Oud, Johan Niegeman en Mart Stam, en oud-studenten Bertus en Monica Mulder. Ontwerpers die van grote betekenis zijn geweest voor de ontwikkeling van de moderne wooncultuur en Amsterdam Nieuw-West.
In de tentoonstelling is te zien hoe Van Eesteren zijn inzichten heeft toegepast, samen met voorbeelden van de Bauhaus-inspiratie van andere ontwerpers en architecten. Waaronder stoelen en lampen van Gerrit Rietveld, typemeubelen naar ontwerp van Marcel Breuer, en architectonische objecten en stedenbouwkundige plannen van onder anderen Rietveld, Oud, Niegeman en Stam.
Zeitgeist Bauhaus plaatst de architectuur en stedenbouw centraal. Inclusief een Zeitgeist-wandeling door de westelijke tuinsteden van Amsterdam langs voorbeelden van de invloed van Bauhaus is het daarmee een aanvulling op andere Bauhaus-tentoonstellingen waarin wordt ingegaan op de netwerken, de kunst en de kunstnijverheid van Bauhaus.

Randprogramma
Bij de tentoonstelling vindt een divers randprogramma plaats, met:
– een speciale Bauhaus-wandeling door het buitenmuseum Slotermeer;
– twee Van Eesteren Gesprekken over thema’s uit de tentoonstelling: over de ‘Wohnung für das Existenzminimum’ en over regionale planning;
– workshops Zelf op Bauhaus-geïnspireerde meubels maken (in samenwerking met de Buurtwerkplaats Noorderhof en docenten van de Rietveld Academie);
– workshops gebaseerd op de kleuren-, vorm- en materiaalleer van het Bauhaus;
– excursies naar Huis van Zessen in Alblasserdam, een ontwerp van Cornelis van Eesteren en Theo van Doesburg;
– educatieprojecten voor schoolgaande kinderen (onder voorbehoud).

Van 14 jun 20 19

t/m 4 jan 20 20