Tentoonstellingen aanmelden

Zilver voor iedereen!

Stedelijk Museum Zutphen, Zutphen

Zilver voor iedereen toont zilver van vroeger en nu. Om te genieten van de schoonheid van oude en nieuwe objecten. Om kennis te maken met de eeuwenoude geschiedenis van het Zutphens zilver en een stukje Zutphense bedrijfsgeschiedenis van Zilversmederij Hollandia, dat ‘slechts’ 70 jaar achter ons ligt en om de schoonheid van hedendaags zilver in de spotlight te zetten. Vanaf 12 december te zien in het Stedelijk Museum Zutphen.

Hollandia zilver
Zilver en Zutphen horen bij elkaar. Als stad en museum zijn we trots op ons Zutphens zilver, met een geschiedenis die teruggaat tot de glorierijke Hanzetijd. Het Stedelijk Museum Zutphen brengt historisch zilver – Hollandia zilver uit Zutphen – voor het voetlicht om te benadrukken hoe bijzonder het is dat een eeuwenoud ambacht de tijd glansvol heeft getrotseerd, bruisend van vitaliteit en springlevend is. Het einde van die eeuwenlange zilvertraditie in Zutphen werd zo’n honderd jaar geleden ingezet met de oprichting van Zilversmederij Hollandia B.V. in 1917. Tot de sluiting in 1950 werden bij Hollandia sier- en gebruiksvoorwerpen vervaardigd in serie met een ambachtelijke ‘touch, waarbij de smaak van ‘de massa’ een belangrijke rol speelde bij de vormgeving. Met de sluiting van de fabriek kwam er definitief een einde aan (groot) zilver uit Zutphen. In Zilver voor iedereen staat het Hollandia zilver in de spotlights als de historische component van deze tentoonstelling.

Na een eeuwenlange traditie, raakte het zilverambacht eind 19e eeuw in heel Nederland in het slop en kwam daar tot diep in de 20e eeuw niet uit. Pas in de jaren ’80 en ’90 kwam er een herwaardering van het zilversmidsambacht op gang. De nadruk verschoof geleidelijk van het ambachtelijke proces van het zilversmeden naar de artistieke visie en vormgeving van de maker ervan. De zilversmid als kunstenaar; vormgever of designer van objecten met een hoge artistieke kwaliteit.

Hedendaags zilver & zilversmeden
In het hedendaagse zilverambacht zoeken zilversmeden, vanuit een stevige traditionele basis, naar nieuwe invalshoeken en experimenteren ze met materialen en technieken, zoals 3D printerontwerpen. Vanuit het aspect van duurzaamheid leveren zilversmeden met hun werk van oudsher een enorme bijdrage. In Zilver voor iedereen tonen ca. 20 hedendaagse zilversmeden, jong en oud, gerenommeerd of minder bekend hun werk. Ondanks hun verschillen in artistieke visie en temperament bewegen zij zich in hun werk allemaal tussen traditie en vernieuwing.

Zilver voor iedereen wil iedereen betoveren met fantasierijke vormen in zilver, maar werpt ook vragen op over goede smaak, kunst en kitsch, onze afvalmaatschappij en ons eigen gedrag op dat gebied. Bewijst design zijn kracht niet het allerbest wanneer het door zoveel mogelijk mensen wordt gebruikt én gewaardeerd? En ten slotte: smaken verschillen, niet alleen per persoon, maar ook in de loop van de tijd!

Van 12 dec 20 20

t/m 27 jun 20 21