Zwart in Beweging is een caleidoscopische tentoonstelling van zes kunstenaars met roots in de Afrikaanse diaspora. Het brengt een ode aan het doorzettingsvermogen en de veerkracht van de zwarte mens.

Einde slavernij
Op 1 juli 1863 werd de slavernij in de Nederlandse koloniën bij wet afgeschaft. In die wet stond ook dat de tot slaaf gemaakten op de plantages in Suriname nog 10 jaar onder ‘toezigt van den Staat’ bleven vallen. Dat betekende dat ze gedwongen werden om tot 1873 op plantages te blijven werken, nu weliswaar betaald. Daarom herdenken we in 2023 dat de slavernij 150 jaar geleden werd afgeschaft en vieren we de vrijheid.

Zes kunstenaars
Toch voelen veel mensen de doorwerking van de slavernij nog elke dag. Charles Goudsmit (Makassar, Indonesië, 1954) kok, dichter, activist en wereldverbeteraar, heeft deze caleidoscoop met schilderijen, poëzie, film, foto’s en objecten samengesteld van 6 kunstenaars die hun wortels hebben in de Afrikaanse diaspora: Guillaume Pool (Paramaribo, 1930), Janne Igbuwe (Amsterdam, 1996), Oswaldo Sield (Paramaribo, 1960), Anne-Jesuina (Hamburg, 1989) en E.Rudo Walker (Paramaribo, 1942).

Janne Igbuwe