Terug naar Museumtijdschrift

Nederland-Bauhaus

Film: Jana Kaminski

‘Nederland-Bauhaus, Pioniers van een nieuwe wereld’, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
9 februari t/m 26 mei 2019
Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Bauhaus wijdde Museum Boijmans Van Beuningen een veelomvattende tentoonstelling aan de relatie tussen de revolutionaire Duitse kunst- en ontwerpopleiding en Nederland. Met maar liefst achthonderd objecten (schilderijen, ontwerptekeningen, foto’s, boeken, meubels en gebruiksvoorwerpen) werd de wederzijdse beïnvloeding tussen het Bauhaus en het Nederlandse ontwerp, onze dagelijkse omgeving en kunstopleidingen in Nederland belicht. Daarbij sloeg de tentoonstelling een brug tussen kunst, ontwerp en architectuur, over een periode van een halve eeuw: van 1919 tot 1968. Nooit eerder was er zoveel aandacht voor de relatie tussen het Bauhaus en Nederland. De laatste grote tentoonstelling van Museum Boijmans Van Beuningen vóór de grootschalige renovatie, waardoor het museum zeker zeven jaar gesloten is.

Museum Boijmans Van Beuningen
In 1849 liet de jurist Frans Boijmans zijn kunstverzameling na aan de stad Rotterdam. Met de verwerving van de collectie Van Beuningen in 1958 werd de naam van het museum uitgebreid. Het museum bezit een unieke verzameling schilderijen, sculpturen en gebruiksvoorwerpen. De collectie tekeningen en prenten behoort tot de beste ter wereld. Het gehele jaar door organiseert het museum bovendien spectaculaire tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen.

Museum Boijmans Van Beuningen is momenteel wegens renovatie gesloten, de collectie is op verschillende locaties te zien en vanaf 2021 in Depot Boijmans Van Beuningen, boijmans.nl