Tentoonstellingen aanmelden

Virtueel rondstruinen door de grotten van Lascaux

 • 2 jaar geleden

Nu vele culturele centra wereldwijd hun fysieke deuren hebben gesloten, openen honderden musea hun virtuele poorten via de eigen website of Google Arts & Culture. Online rondleidingen volgen, virtuele exposities bezoeken of eindeloos grasduinen in wereldberoemde collecties – en dat allemaal in verbluffend hoge beeldkwaliteit. De komende weken selecteren wij voor u de mooiste virtuele kunstervaringen. Deze keer: eindelijk een kans om de grotten van Lascaux vanuit uw luie stoel te bezoeken.  

Kunst bestaat al zo lang als de mensheid zelf. Een van de best bewaarde voorbeelden hiervan zijn de grotten van Lascaux, een gigantisch complex van ondergrondse tunnels en grotten die beschilderd zijn met ongeveer zesduizend figuren. De grotten bevinden zich in Zuidwest-Frankrijk en zijn naar schatting 17.000 jaar oud. De afbeeldingen zijn het werk van verschillende generaties en de precieze betekenis is moeilijk te achterhalen.  

De grotten waren tussen 1948-1955 voor het publiek te bezichtigen. Nadat de grotten dagelijks overspoeld werden door duizend bezoekers waren de tekeningen in extreem slechte staat. Daarna zijn de originele grotten nooit meer toegankelijk geweest voor publiek. Wel zijn er op 200 meter van de oorspronkelijke groep replica’s gemaakt die wel zijn te bezoeken.  

Nu we voorlopig nog even in eigen land moeten blijven, kunnen we de grotten zelfs virtueel bezoeken in een uitzonderlijk 3D-model. Hierin zijn de tekeningen bijzonder goed te zien en is de grootsheid en complexiteit van het geheel snel duidelijk. Daarnaast is er ook veel informatie te vinden over verschillende tekeningen en de grotten zelf. Met de talrijke onderdelen en vele wandschilderingen zou je de grotten van Lascaux kunnen zien als het oudste museum ter wereld. 

De grotten zijn virtueel te bezoeken via deze link.

Beeld: Simone Ramella via Flickr


Reageer op Virtueel rondstruinen door de grotten van Lascaux

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 4 reacties op Virtueel rondstruinen door de grotten van Lascaux
 1. Annemieke Dargatz

  Prachtig! Nooit geweten dat het zo een uitgebreid complex was. Mooi om te zien hoe de mens lang geleden toch al de behoefte had zich te uiten en op deze manier zijn omgevingswereld vast te leggen… bedankt voor de virtuele rondleiding; jammer dat het niet meer in het echt mogelijk is…maar het behoud van deze tekeningen is belangrijker.

 2. Marcel Mulders

  De grotschilderingen van Lascaux, zijn die kunst? Ze zijn hoogstwaarschijnlijk niet door kunstenaars gemaakt en ook niet als kunstwerken. Het begrip kunst bestond nog lang niet. Wanneer wordt kunst kunst? De grotschilderingen zijn duizenden jaren verborgen gebleven. Als we ze nu als kunst beschouwen wanneer zijn ze dat dan geworden? Op het moment van de beschouwing? Is kunst iets wat in het kunstwerk besloten ligt, ook als het niet wordt beschouwd? Of is kunst iets dat wij er in leggen of er aan toevoegen wanneer we het beschouwen? Of is kunst iets dat ontstaat tussen het kunstwerk en de beschouwer? En misschien ook tussen de kunstenaar en het kunstwerk tijdens het maken. En wat is dat iets? Kunnen we zeggen dat het iets is dat gebeurt? Iets dat gebeurt is aan tijd gebonden. Dus dan is kunst aan tijd gebonden. Aan de duur van de beschouwing wanneer er iets met ons gebeurt. Kunst is dan een moment tijdens de beschouwing. Het moment van de kunst kunnen we het noemen. Maar wat gebeurt er op dat moment met ons? We worden geraakt. Het kunstwerk wekt iets bij ons op. Dan is er dus iets in ons dat kan worden opgewekt. Een herkenning. Iets dat in ons verborgen lag en door het kunstwerk wordt aangesproken. Het verrast ons. Door herkenning en verrassing ervaren we iets. De verrassing zit hem in het feit dat we een andere kijk krijgen op onszelf en op onze omgeving. Dat kan troostend zijn maar ook verontrustend. Het kan onze zintuigen strelen maar ook irriteren. Het opent nieuwe perspectieven en kan ook onze gevestigde opvattingen in twijfel trekken.
  Wat het niet doet is ons in slaap sussen, bevestigen van wat we al vonden. Het is pas kunst als we iets nieuws ervaren, in onszelf.
  Kunst is een individueel beleefd momenteel gebeuren. Wie bepaalt dus of iets kunst is? Wijzelf. Maar hoe moeten we dan weten wat “echte” kunst is, wat “echte” kunstwerken zijn? Die vraag is niet zo belangrijk. Er zijn kunstwerken die telkens weer bij heel veel mensen dat moment van kunst opwekken. Wanneer dat bovendien niet aan een bepaalde periode gebonden is dan kunnen we misschien in objectieve zin spreken van kunst met een grote K. Voor wat dat waard is. In die zin zijn de grottekeningen van Lascaux grote kunst hoewel ze niet met die bedoeling gemaakt zijn. En veel kunstwerken die wel met die bedoeling zijn gemaakt zijn dat blijkbaar niet.
  Het kan heel goed dat iemand die een kunstwerk maakt op dat moment iets ervaart dat we kunst kunnen noemen maar dan is het nog maar de vraag of het bij anderen ook iets opwekt.
  En veel kunstwerken met een grote K wekken weinig meer op dan herkenning, herkenning van het “beroemde” kunstwerk zelf of als het werk van een “gerenommeerde ” kunstenaar. Het betekent dat zo’n kunstwerk op de markt een grote geldelijke waarde vertegenwoordigt. Maar dat soort herkenning en erkenning staat het moment van kunst in de weg. Zo’n kunstwerk draagt dan wel de potentie in zich van kunstmomenten maar door de context van duur kunstobject waarin het wordt geplaatst worden deze belemmerd.
  Hoeveel geld je er ook tegenaan gooit, kunst wordt geen bezit, want kunst is een gebeurtenis, een moment, een ervaring die in principe iedereen bij de beschouwing kan beleven.
  Moet het moment van de kunst voor de kunstenaar tijdens het scheppen gelijk zijn aan dat van de beschouwer? En hoe constateren we dat? Zinloze vragen. We weten bijna zeker dat we bij de beschouwing van de grotschilderingen iets heel anders ervaren dan de makers zoveel duizenden jaren geleden. En toch zijn ze in mijn opvatting Kunst.

  • Gerda

   Mooi overdacht en geschreven. Dit wakkert mensen aan om dieper na te denken over het begrip ‘kunst’. En dit laat zich niet zo makkelijk beschrijven, gelukkig ….. Blijf vooral Genieten!

 3. Helen de Koning

  Ik heb genoten van het rondstruinen in de grotten van Lascaux. Schitterend! Moet zeker bewaard blijven en dan is digitaal bekijken dé oplossing. Dankjewel!!