Tentoonstellingen aanmelden

Virtueel rondstruinen door de Hermitage in Sint-Petersburg

  • 9 maanden geleden

Nu vele culturele centra wereldwijd hun fysieke deuren hebben gesloten, openen honderden musea hun virtuele poorten via de eigen website of Google Arts & Culture. Online rondleidingen volgen, virtuele exposities bezoeken of eindeloos grasduinen in wereldberoemde collecties – en dat allemaal in verbluffend hoge beeldkwaliteit. Ook deze week selecteerden wij voor u de mooiste virtuele kunstervaringen. Dit keer: in het grootste museum ter wereld hoeft u deze keer niet te kiezen.

Nu dan toch goed nieuws in deze coronatijden: u kunt uw bezoek aan de Hermitage in Sint-Petersburg oneindig laten duren. Bij een fysiek bezoek dreigt al gauw een fear of missing out, want zelfs bij een meerdaags bezoek is het onmogelijk om alle duizenden, nee honderdduizenden kunstwerken ook maar een haastige blik te gunnen. Dankzij de virtuele tour kunt u gerust een dag uittrekken voor één enkele afdeling. Maar dan nog steeds is het kiezen: gaat u voor archeologische vondsten uit Siberië, Scythisch goud uit de Krim, of aandoenlijk Russisch en avant-gardistisch sovjetporselein? Of toch maar voor schilderkunst, bijvoorbeeld de Italiaanse toppers als Giorgione, Titiaan en Caravaggio, of juist de Duitse waaronder Lucas Cranach? Wacht, in het gebouw hier tegenover hangt toch ook die fantastische collectie (post)impressionisme met Renoir, Van Gogh en Bonnard?

Foto: Brent Ozar via Flickr

De virtuele tour is overzichtelijk opgezet. Per verdieping is er een lijst met afdelingen en specifieke zalen. Eenmaal ‘binnen’ kunt u de ruimte doorwandelen en stilstaan bij de gewenste kunstwerken, die minimaal zijn voorzien van een titelbordje maar vaak ook een uitgebreide toelichting bieden. Vanuit elke kamer kunt u doorklikken naar de volgende kamer, en voor u het weet bent u uren verder.

Wie zelf niet kan kiezen, klikt op de button ‘begin the tour’ en loopt mee vanaf de entreehal. Helaas volgen dan eerst de garderobe en de kaartverkoop, maar na een kamer of vier komt u terecht in het grootste trappenhuis van het Winterpaleis, en niet lang daarna volgt het eerste hoogtepunt: de wereldberoemde gouden pauwenklok van Catharina de Grote. Er zullen er nog vele volgen.

De virtuele rondleiding van de Hermitage in Sint-Petersburg vindt u hier.


Reageer op Virtueel rondstruinen door de Hermitage in Sint-Petersburg

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 3 reacties op Virtueel rondstruinen door de Hermitage in Sint-Petersburg