Tentoonstellingen aanmelden

Virtueel rondstruinen door het Groeningemuseum

  • 1 jaar geleden

Nu vele culturele centra wereldwijd hun fysieke deuren hebben gesloten, openen honderden musea hun virtuele poorten via de eigen website of Google Arts & Culture. Online rondleidingen volgen, virtuele exposities bezoeken of eindeloos grasduinen in wereldberoemde collecties – en dat allemaal in verbluffend hoge beeldkwaliteit. De komende weken selecteren wij voor u de mooiste virtuele kunstervaringen. Deze keer: een rondgang langs hoogtepunten uit de Vlaamse kunstgeschiedenis.

Het onlangs heringerichte Groeningemuseum in Brugge was pas één dag geopend, toen de Vlaamse overheid vanwege de Coronacrisis opriep ‘in uw kot’ te blijven. Het museum ging dus weer op slot, samen met de dertien andere locaties van Musea Brugge. De collectie van dit relatief kleine stadsmuseum omspant zes eeuwen Vlaamse kunstgeschiedenis, van de Vlaamse Primitieven tot het Vlaamse expressionisme. Wereldberoemd zijn de schilderijen van Hugo van der Goes, Hans Memling en als absoluut hoogtepunt ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele’ van Jan van Eyck.  

Nadat het museum sloot, werd al snel een online ‘360° view’-tentoonstelling ontwikkeld, zodat we meer dan honderd werken in detail kunnen bekijken. Ook doe je bij deze virtuele tour de nodige kennis op. Elke zaal die je ‘betreedt’ start met een introductietekst over sleutelkunstenaars uit de collectie, waaronder Hans Memling en Jan Provoost. Altijd al iets willen weten over het Brugs neoclassicisme? Ook dat komt aan bod, met beroemde societyportrettisten en historiestukken. Voor liefhebbers van moderne kunst is er de collectie Vlaamse expressionisme van onder meer Constant Permeke en Gustave De Smet. 

Musea Brugge heeft aangekondigd dat het vorig jaar gerenoveerde Gruuthusepaleis binnenkort ook een virtuele tour zal aanbieden.  

De virtuele rondleiding van het Groeningemuseum is hier te bekijken.

Jan Van Eyck, ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele’, 1436, Groeningemuseum, Brugge


Reageer op Virtueel rondstruinen door het Groeningemuseum

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 4 reacties op Virtueel rondstruinen door het Groeningemuseum
  1. i.e.j.a. van Roosmalen

    Een prachtige nrondleiding door dit mooie museum. Geweldig om tot op de verfstreek te kunnen kijken!

  2. Jan Blom Boskoop

    Wat ben ik intens blij met deze prachtige rondleiding. Mijn eerste bezoek aan het museum, een paar jaar terug, was overweldigend en nu wederom genieten met hoofdletters!!!!