Tentoonstellingen aanmelden

Virtueel rondstruinen in het Pergamonmuseum, Berlijn

 • 2 jaar geleden

Nu vele culturele centra wereldwijd hun fysieke deuren hebben gesloten, openen meer dan vijfhonderd musea hun virtuele poorten via Google Arts & Culture. Online rondleidingen volgen, virtuele exposities bezoeken of eindeloos grasduinen in wereldberoemde collecties – en dat allemaal in verbluffend hoge beeldkwaliteit. De komende weken selecteren wij voor u de mooiste virtuele kunstervaringen. Deze keer nemen we u mee naar het Pergamonmuseum in Berlijn. 

Het Pergamonaltaar is hét topstuk van het Berlijnse Pergamonmuseum. Dit kolossale terras uit 180 v. Chr. was deel van de Akropolis van de stad Pergamon, tegenwoordig Turkije. Daar werd het gebouwd voor de Griekse goden Athene en Zeus. De sculpturenfries is een hoogtepunt uit de Hellenistische kunst en toont de strijd tussen de Giganten en de Olympische goden. Eind negentiende eeuw werd het altaar van Turkije naar Berlijn verplaatst en aldaar gereconstrueerd. 

Naast klassieke Romeinse en Griekse voorwerpen huist de collectie ook een grote hoeveelheid oude Germaanse artefacten, islamitische kunst en archeologische opgravingen uit het Midden-Oosten. Een indrukwekkend voorbeeld van dit laatste is de Isjtarpoort, de achtste stadspoort van Babylon. Deze werd in 575 v. Chr. gebouwd door Nebukadnezar II, de koning die ook opdrachtgever was van onder meer de Hangende Tuinen van Babylon. In het Pergamonmuseum werd de Isjtarpoort tot een hoogte van 14 meter gereconstrueerd, samen met de processieweg die men moest aflopen om de poort te bereiken. Dit kunnen we nu, 2500 jaar na dato, zelfs van achter onze computer doen. 

Beeld: Hannah Swithinbank via Flickr


Reageer op Virtueel rondstruinen in het Pergamonmuseum, Berlijn

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 8 reacties op Virtueel rondstruinen in het Pergamonmuseum, Berlijn
 1. Hettie van der Veen

  vond het moeilijk om een mooie horizontale stand te krijgen om alles duidelijk te bekijken

 2. Peter Heijtel

  In het museum geweest toen het nog oost Duitsland was.
  Ik vond het indrukwekkend
  We lezen hierover weinig in onze geschiedenisboek
  over mesopotamie.

 3. Jenny de Groot

  Wat heerlijk om weer eens een kijkje te nemen in het Pergamon Museum. Lang geleden dat ik daar was, Fijn dat ik virtueel weer heb kunnen genieten!

  • Ad Verschuren

   Al vijf keer in Berlijn geweest, maar om verschillende redenen nog nooit het Pergamonmuseum bezocht.
   Fijn dat ik nu een virtuele tour kan maken.
   Bedankt.