Tentoonstellingen aanmelden

Vivian Maier

  • 1 maand geleden

Vivian Maier (1926-2009) is een enigma: haar fotografie verwierf postuum wereldwijde roem, toen dozen met een leven aan negatieven geveild en ontwikkeld werden. Maar over haarzelf is haast niets bekend. Maiers meer dan 150.000 foto’s vallen in het genre straatfotografie, waarbij de fotograaf als observant zonder bemiddeling het publieke leven vastlegt.
Eerder al exposeerde Foam Maiers bekende zwart-witte werk, maar in ‘Works in Color’ is een selectie kleurenfoto’s te bewonderen die een unieke inkijk geeft in het dagelijkse leven van Chicago in de jaren ‘70. Waar scenes in zwart-wit vaak zo lang geleden lijken, hebben de prenten in kleur een uitzonderlijke, fascinerende hedendaagsheid: het zou zomaar nu kunnen zijn. De Amerikaanse straten lijken zo herkenbaar, maar telkens zijn er verwijzingen, zoals naar mode of kranten, dat het meer dan veertig jaar geleden is.
Kijkend naar Maiers kleurenfoto’s is het net alsof je jezelf even in het dagelijkse leven van toen begeeft. Ook de zelfportretten van Maier zijn intrigerend: ze duikt op als schaduw, of in spiegels van een kapperszaak, een auto, winkels. Het is het gezicht achter de camera, over wie we nog steeds zo weinig weten.

Vivian Maier, ‘Chicago, 1956’, foto Marijn Geist


Reageer op Vivian Maier

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht