Tentoonstellingen aanmelden

Wandelende beelden in de Haagse binnenstad

  • 7 maanden geleden

Het zou kunnen dat u er al vaak langs bent gelopen zonder het op te merken: de beeldengalerij in de binnenstad van Den Haag is verborgen in het volle zicht. De kunstwerken bevinden zich in de Grote Marktstraat en het Spui, en vormen zo een kruis van in totaal veertig beelden van voornamelijk Haagse kunstenaars. De geselecteerde kunstenaars worden inhoudelijk en artistiek volledig vrijgelaten. Wel moeten zij zich aan de minimale en maximale afmetingen houden. Dit levert een divers en spannend kunstlint op, dat tegelijkertijd goed past binnen de stedenbouwkundige schaal.

De sokkels onder deze beelden hebben hun eigen verhaal. Het zogeheten Sokkelplan is in de vroege jaren negentig bedacht door kunstenaar Peter Struycken. De sokkels, ontworpen door keramist Geert Lap, kunnen met behulp van een transportkooi verplaatst worden, zodat telkens een andere opstelling mogelijk is. In 2020 was het aan de Haagse Raad van Kinderen om voor tien beelden een nieuwe opstelling te bedenken. De kinderraad laat een duidelijke voorkeur voor kleur zien en maakt een gewaagde keuze door het beeld van kunstenaar Femmy Otten ‘And Life is Over There’ op het kruispunt te plaatsen.

Femmy Otten, ‘And Life is Over There’, 2017, foto: Eric de Vries, courtesy Stroom Den Haag

Hoofdbeeld: Hans van Benthem, ‘Space Duck Racer’, 2011, foto: Stroom Den Haag

Reageer op Wandelende beelden in de Haagse binnenstad

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 2 reacties op Wandelende beelden in de Haagse binnenstad
  1. Leni van den Band

    Als ik in Den Haag ben is het altijd genieten van de prachtige en vaak humorrijke beelden. Ik roep daarom Den Haag op hun concept over heel Nederland uit te rollen. Dan wordt het smullen en genieten in alle steden van Nederland en krijgen vele Nederlandse kunstenaars de kans hun werk te tonen.

  2. Guido Jacobs

    Elke keer, als we in de stad zijn, buitengewoon genieten van deze buitengallerie.
    Bovendien staat onze kunstenaar er zeer prominent tussen.