Tentoonstellingen aanmelden

Wat is uw favoriete tentoonstelling?
Marina de Vries

Hoofdredacteur

 • 2 jaar geleden
 • Recensie
 • Beeldende kunst

Het is zover, de 10 nominaties voor de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2019 zijn bekend. Een vakjury stelde de top 10 samen, u kiest de winnaar! Ga dus vlug naar www.tentoonstellingsprijs.nl, stem en maak kans op een kunst-stedentrip voor twee personen naar Madrid, Rome of Florence.

Hieronder de top 10:

 1. ‘Studio Drift: Coded Nature’, Stedelijk Museum, Amsterdam, 25 april t/m 26 augustus 2018

Door technologie te combineren met kunst en design toveren Ralph Nauta en Lonneke Gordijn verrassende beelden tevoorschijn, die tot nadenken stemmen, tot meditatie of esthetisch genot. Dat kan zijn door immense installaties, zoals een zwevend ‘betonblok’, maar ook door lichtgevende ‘paardenbloemen’. Publiekslieveling waren de op en neer bewegende lichtkelken – veel bezoekers gingen op de grond liggen om ze nog beter te ervaren.

 1. ‘Escher op Reis’, Fries Museum, Leeuwarden, 28 april t/m 28 oktober 2018

De ontwikkeling van de in Leeuwarden geboren M.C. Escher van graficus tot wereldberoemd kunstenaar werd bepaald door zijn reislust. Decoratieve patronen ontdekt in Spanje en Italiaanse stadsgezichten gingen een hoofdrol spelen in zijn kunst. Door zijn werk te tonen in de context van zijn reizen en zijn werkkamer te reconstrueren, maakte het museum van deze onaantastbare wereldster weer een kunstenaar van vlees en bloed.

 1. ‘Iran, Bakermat van de beschaving’, Drents Museum, Assen, 17 juni t/m 18 november 2018

Een archeologische tentoonstelling over een van de oudste culturen ter wereld, vormgegeven als een sprookjesachtige bazaar. Met tweehonderd bijzondere vondsten uit het huidige Iran, van 10.000 vóór tot 1700 na Christus, waarbij vooral het Perzische Rijk een prominente rol innam. Nederlandse Iraniërs vertelden in filmpjes over de cultuurgeschiedenis van hun land, die daardoor ging leven voor bezoekers. Een onverwachte kijk op een land dat doorgaans niet positief in het nieuws komt.

 1. ‘Leonardo da Vinci’, Teylers Museum, Haarlem, 5 oktober 2018 t/m 6 januari 2019

In de opmaat naar het Leonardo da Vinci-jaar 2019 (vijfhonderd jaar na zijn dood) toonde Teylers Museum een reeks bijzondere tekeningen van de renaissancemeester, met bruiklenen uit Turijn, Parijs en de collectie van de Britse koningin Elizabeth. De tentoonstelling richtte zich op Leonardo’s weergave van échte mensen, figuren met karakter en emoties. Nooit eerder waren zoveel originele Da Vinci-tekeningen in Nederland bijeen, waaronder drie voorstudies voor Het Laatste Avondmaal.

 1. ‘Ik, Maria van Gelre, De hertogin en haar uitzonderlijke gebed’, Museum Het Valkhof, Nijmegen, 13 oktober 2018 t/m 6 januari 2019

Een origineel tentoonstellingsconcept: een middeleeuwse hertogin en haar getijdenboek. Het rijk geïllustreerde boek van Maria van Gelre onderging voorafgaand aan de tentoonstelling een ingrijpende restauratie en was onderwerp van diepgravend onderzoek. Met kunstobjecten, gebruiksvoorwerpen, documenten en zelfs muziekfragmenten werden ‘de Máxima van de vijftiende eeuw’ en haar tijd tot leven gewekt. De bladzijden van het unieke gebedenboek konden met een loep worden bestudeerd.

 1. ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’, Centraal Museum, Utrecht, 16 december 2018 t/m 24 maart 2019

Gerard van Honthorst, Dirck van Baburen en Hendrick ter Brugghen reisden naar Rome om hun idool Caravaggio na te volgen. De tentoonstelling belichtte hun werk via iconografische thema’s, waardoor je als bezoeker werd uitgedaagd tot goed kijken. Een aantal werken verliet voor het eerst de Italiaanse kerken waarvoor ze door de zeventiende-eeuwse Nederlanders werden gemaakt. De Utrechtse caravaggisten werden getoond in combinatie met twee topstukken van de meester van het clair-obscur zelf.

 1. ‘Nederland-Bauhaus, Pioniers van een nieuwe wereld’, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, 9 februari t/m 26 mei 2019

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Bauhaus wijdde Museum Boijmans Van Beuningen een veelomvattende tentoonstelling aan de relatie tussen de revolutionaire Duitse kunst- en ontwerpopleiding en Nederland. Met maar liefst achthonderd objecten (schilderijen, ontwerptekeningen, foto’s, boeken, meubels en gebruiksvoorwerpen) werd de wederzijdse beïnvloeding tussen het Bauhaus en het Nederlandse ontwerp, onze dagelijkse omgeving en kunstopleidingen in Nederland belicht.

 1. ‘Erwin Olaf’, Gemeentemuseum, Den Haag, 16 februari t/m 12 mei 2019

Een zorgvuldig samengestelde dubbeltentoonstelling naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de Nederlandse sterfotograaf en -kunstenaar Erwin Olaf. Het Gemeentemuseum toonde zijn vrije werk vanaf 2000, waaronder de niet eerder vertoonde serie Palm Springs. Fotomuseum Den Haag, dat deel uitmaakt van eerdergenoemd museum, liet zijn vroege, meer gewaagde werk zien. Bijzonder hoe toegankelijk zijn thematiek, met onderwerpen van sadomasochisme tot het Koningshuis, was voor een groot publiek.

 1. ‘Hockney-Van Gogh, The Joy of Nature’, Van Gogh Museum, Amsterdam, 1 maart t/m 26 mei 2019

De eerste keer dat het Van Gogh Museum een tentoonstelling organiseerde van een grote, nog levende kunstenaar. Resultaat: een overtuigende vergelijking tussen twee kunstenaars die zich lieten inspireren door de natuur, felle kleuren en experimenten met perspectief. David Hockney gebruikt behalve zijn schilderspalet ook de iPad om zijn indrukken in de openlucht vast te leggen. Daarnaast was in een videozaal zijn gefragmenteerde blik op het landschap en het veranderen van de seizoenen te zien.

 1. ‘Luc Tuymans, The Return’, De Pont museum, Tilburg, 29 juni t/m 17 november 2019

Dertig jaar na zijn eerste museale presentatie in Nederland keert de Belgische schilder Luc Tuymans terug naar De Pont, met een overzichtstentoonstelling van zijn werk van 1975 tot nu. Mede vanwege de lange en trouwe samenwerking tussen kunstenaar en museum bepaalde Tuymans zelf de inrichting van de tentoonstelling en de selectie van vijftig werken, waaronder een aantal nooit eerder getoonde schilderijen.

 

De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is een initiatief van Museumtijdschrift met als partners Prins Bernhard Cultuurfonds, Vrije Academie en Gemeentemuseum Den Haag. De kunst-stedentrip voor twee personen is ter beschikking gesteld door SRC Reizen.

Stem vóór 1 oktober op www.tentoonstellingsprijs.nl.

De winnaar wordt bekendgemaakt op de Dag van de Tentoonstelling, een middag vol activiteiten in Gemeentemuseum Den Haag op 18 oktober 2019. Komt u ook? Bestel vóór 4 oktober uw kaarten via de webwinkel of bel 038-4673400.

TIP: op www.tentoonstellingsprijs.nl zijn ook beeldschone filmpjes te zien van alle genomineerden, gemaakt door de jonge ontwerper Jana Kaminski.


Reageer op Wat is uw favoriete tentoonstelling?

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 36 reacties op Wat is uw favoriete tentoonstelling?
 1. L.Vereijken

  de tentoonstelling Iran Bakermat van de beschaving brengt je even in heel andere, verstilde sferen. prachtige inrichting

 2. Marion Beek

  Iran, Drents Museum, is mijn keuze. Prachtig ingerichte tentoonstelling, in de traditie van het museum tentoonstellingen over andere culturen te organiseren.

 3. Sandra van Welzen

  Utrecht, Caravaggio en Europa’, Centraal Museum, Utrecht. – Prachtige tentoonstelling, aantal keren gezien en naar een zeer boeiende lezing geweest. Echt een heel bijzondere ervaring!

 4. Iran, de bakermat van onze beschaving

  dit was een prachtige tentoonstelling waar ik van genoten heb! Het Drents museum is erg goed met tijdelijke tentoonstellingen.

 5. Bakker

  Studio Drift vond ik de beste. Het maakte me bewust van het feit dat de moderne techniek ongekende mogenlijkheden biedt met nieuwe perspectieven zodat ik naar alles anders ben gaan kijken. Het was intrigerend en esthetisch mooi

 6. Miranda van de Vathorst

  Caravaggio in Utrecht heeft me geraakt, ik had tranen in mijn ogen, zo mooi! Nadat ik de eerste keer alleen was geweest heb ik de 2e keer mijn dochter (16) meegenomen, zij heeft vervolgens Caravaggio als onderwerp gekozen voor haar cultuur profiel werkstuk, zo zijn we meer te weten gekomen over de mens Caravaggio, de reis van de 3 Utrechters en de invloed van het carravagisme op latere kunstenaars, waaronder Rembrandt.

 7. Mw. T van der Wal

  Het lichtdonkercontrast, levensechte figuren van Caravaggio en hoe de Utrechtse navolgers hiermee een impuls gaven aan de Nederlandse schilderkunst.
  Het was geweldig en geniet nog.

 8. Dory Manders

  Mijn favorietemuseum is het
  gemeentemuseum in de Haag,

  Grote mooie tentoonstellingen, en gecombineerd met een lezing is
  het helemaal genieten daar. De laatste tentoonstelling die ik daar zag was over Erwin Olaf: gedurfde fototentoonstelling! Prachtig.

 9. AM Portegies

  Meerdere tentoonstellingen waren heel mooi, maar wat mij (en mijn man) betreft springt de tentoonstelling met de kunstschatten uit Iran in het Drents museum er uit als mooiste, meest bijzondere en favoriete tentoonstelling.

 10. Jim Van Leemput

  Caravaggio en Europa.
  Onder de indruk van de invloed die Caravaggio had op jonge kunstenaars in heel Europa. Prachtig in beeld gebracht.

 11. Ivonne Martens

  Caravaggio en Europa. prachtig tijdsbeeld en elke ruimte plaatst je terug in het tijdsbeeld. Top met de koptelefoon; hierdoor is de beleving nog intenser!

 12. Evert Craanen

  Persoonlijk vond ik Caravaggio en Europa een geweldige tentoonstellingen. Waarvan ik erg heb genoten en een paar keer ben geweest. Ook het beeld van schilder en volgers gaven een mooi beeld.

 13. Evert Craanen

  Persoonlijk vond ik het een reuze tentoonstelling. Waar ik erg van genoten heb. En een paar keer heb aangedaan.

 14. marian de Keijzer

  mijn favoriete tentoonstelling is “Leonardo da Vinci”in het Teylers museum.
  Er werd een mooi en ruim overzicht gegeven van zijn werken, met name de tekeningen, die je van dichtbij goed kon bestuderen.
  Goede opzet van de tentoonstelling,ook de oefeningen voor zijn latere schilderijen op papier waren zeer de moeite waard.Nog nooit eerder vertoond in Nederland.

 15. Wouter van der Sluis

  Caravaggio en Europa is mijn favoriete tentoonstelling door de reikwijdte, de uniciteit van de schilderijen van de meester zelf en het verband met zijn getoonde navolgers. Een prachtige kunst en educatieve ervaring.

 16. Ron Hoekstra

  De uitgebreide overzichtstentoonstelling Nederland-Bauhaus in het Boijmans van Beuningenmuseum gaf een totaal overzicht van alle facetten van het Bauhaus als ontwerpbeweging.

 17. Studio Drift: Coded Nature

  Prachtige werken. In het eerste opzicht speelt de techniek de hoofdrol, maar bij verdieping blijkt de natuur minstens net zo een belangrijke rol te spelen. Dat is terug te zien in de schoonheid van de werken.