Van 21 februari t/m 23 augustus 2020 is de tentoonstelling EEN ZEE VAN EILANDEN-Topstukken uit Oceanië te zien in Museum Volkenkunde.

In deze nieuwe expositie staat u oog in oog met topstukken uit de eigen collectie en unieke bruiklenen uit internationale musea. Aan de hand van verschillende thema’s worden intrigerende voorwerpen gepresenteerd. De variëteit is enorm en alles is van een adembenemende schoonheid: van meterslange kano’s, peddels en ingenieuze navigatiemiddelen tot sieraden, beelden, boombastdoeken en feestelijke kledingstukken.

Hedendaagse kunst is ook onderdeel van deze expositie. De live-action video van Lisa Reihana ‘In Pursuit of Venus (infected)’, gebaseerd op het Franse, 19e-eeuwse, panoramisch behangontwerp Les Sauvages de la Mer Pacifique, is een van de indrukwekkendste onderdelen van de expositie. Culturele identiteit, kolonisatie en ontmoetingen tussen Oceaniërs en Europeanen zijn de thema’s die ook in het werk van kunstenaars als Taloi Havini en Yuki Kihara voorkomen.

Lezing
Conservator Wonu Veys geeft een lezing bij deze grote overzichtstentoonstelling. Zij is nauw betrokken bij de totstandkoming van de tentoonstelling en vertelt een intrigerend verhaal over de unieke voorwerpen, de grootse reizen en de bijzondere ontmoetingen. En over de innige band met voorouders en de gemeenschap.

Praktische informatie
Wanneer: donderdag 2 april 2020
Waar: Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden

Programma
13.30 uur ontvangst met koffie, thee en gebak
14.00 uur welkomstwoord Museumtijdschrift
14.05 uur lezing door conservator Wonu Veys
15.00 uur einde lezing en bezoek tentoonstelling op eigen gelegenheid

Helaas moeten wij deze lezing annuleren wegens het Coronavirus. 

Beeld:
Wonu Veys
Campagnebeeld expositie
Altaarfiguur NMVW
Boombastdoek NMVW
Geveldecoratie Lindenmuseum
Bottled ocean George Nuku