Ontdek de mooiste kunst in het Ruhrgebied!

Hoofdredacteur Marina de Vries:

‘Niet veel Nederlanders weten dat op een paar uur rijden, aan de andere kant van de Nederlands-Duitse grens een ware schat aan cultuur ligt. Op school leerden we dat het Ruhrgebied vooral een industriegebied was; de kolenpot van Duitsland. Maar die industrie bracht rijkdom, mooie gebouwen en imposante kunstcollecties naast, later weer, prachtig industrieel erfgoed. Düsseldorf is een van die steden waar, als je het kolenstof ervan afblaast, een ware parel onder blijkt te zitten. Mooie musea strijden met indrukwekkende architectuur om uw aandacht. Tijdens deze unieke museumreis, die speciaal door SRC Reizen voor u als abonnee van Museumtijdschrift is samengesteld, reizen we naar Düsseldorf en het Ruhrgebied om een drietal bijzondere exposities te bewonderen.

Deze heerlijke “cultuurboost” start in Essen waar we in het Folkwang Museum een prachtige expositie met het grafische werk van Marc Chagall, Henri Matisse, Pablo Picasso en Joan Miro gaan bewonderen. Aan het begin van de 20e eeuw maakten alle vier de kunstenaars in Parijs speciale grafische werken die door de productie van kunstenaarsboeken en -portfolio’s een groot publiek bereikten. Vervolgens zien we in Düsseldorf in de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen tijdens een rondleiding het expressieve, kleurrijke werk van Chaïm Soutine. De hevige persoonlijke expressie in zijn werken was van grote invloed op naoorlogse abstracte kunstenaars. We eindigen deze kunsttrip met een bezoek aan het Von der Heydt-Museum in Wuppertal, waar we in een unieke tentoonstelling werken zien van Pablo Picasso en Max Beckmann. Het is voor het eerst dat de schilderijen van deze twee grootheden naast elkaar hangen!

Kortom, een met kunst overladen programma waarin natuurlijk ook tijd is om zelf door Düsseldorf te slenteren of om ’s avonds nog even een wandelingetje langs de Rijn te maken. Ons hotel staat vlak bij de beroemde Königsallee dus musea  en vertier zijn binnen handbereik. Ik nodig u van harte uit op deze driedaagse Museumtijdschrift-reis naar het rijke Ruhrgebied. Mag ik u straks verwelkomen in Duitsland? Het wordt een kleurrijk feestje in onze grauwe winter!’

dag 1: Via Museum Folkwang in Essen naar Düsseldorf
Vanuit onze opstapplaatsen rijden we naar Essen. Hier brengen we een bezoek aan het Museum Folkwang: voor de Tweede Wereldoorlog een van de meest toonaangevende musea op het gebied van avant-gardistische kunst. De collectie werd helaas een doelwit van de nazi’s, maar na de oorlog is het weer opgebouwd. Het museum presenteert regelmatig bijzondere tentoonstellingen die refereren aan wat ooit de grootste vooroorlogse expressionistische kunstcollectie van Duitsland was. Dit najaar kunnen we hier genieten van de expositie Chagall, Matisse, Miro – Made in Paris. Sinds het begin van de 20e eeuw is Parijs een van de belangrijkste Europese centra voor de productie van kunstenaarsboeken en -portfolio’s. Kunstenaars als Marc Chagall, Henri Matisse, Joan Miró en Pablo Picasso creëerden met passie originele grafische werken waarmee ze een breder publiek wisten te bereiken dan met individuele schilderijen. We zien topwerken, waaronder Jazz van Henri Matisse, La Tauromaquia van Pablo Picasso, A toute épreuve van Joan Miró en Marc Chagalls etsen op de Hebreeuwse Bijbel. Na ons bezoek rijden we naar Düsseldorf, waar ons hotel voor twee nachten staat. We dineren op deze avond in de omgeving van het hotel. (ca. 210 km)

dag 2: Architectuur en kunst in Düsseldorf
In de ochtend maken we een stadswandeling, waarbij we de bijzonder chronologische melange van architectuur die Düsseldorf rijk is, bewonderen. Zo zien we onder andere het jugendstil Kaufhaus aan de elegante Königsallee, het Behrens-gebouw, het Dreischeibenhaus en het Kö-Bogen project. In de middag brengen we en bezoek aan het spectaculaire K20 gebouw van Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen. Hier krijgen we een rondleiding over de bijzondere expositie Chaïm Soutine. Gegen den Strom. De schilderijen van de joods-Franse kunstenaar Chaïm Soutine (1893 – 1943) zijn explosies van kleur, mooi en ingrijpend tegelijk. De hevige persoonlijke expressie in zijn werken was van grote invloed op naoorlogse abstracte kunstenaars. Hierna kunt u op eigen gelegenheid cultuurstad Düsseldorf verder ontdekken. De reisleider geeft u graag tips voor de vrije tijd en voor het diner van deze avond.

Het aan de Rijn gelegen Düsseldorf is de zevende stad van Duitsland en een van ’s lands belangrijkste cultuurbolwerken. Nergens liggen zoveel musea en kunstgalerieën zó dicht bij elkaar. Al in de 17e eeuw was Düsseldorf een centrum van de beeldende kunst: keurvorst Johan Willem van de Palts verzamelde Hollandse en Vlaamse meesters. Maar ook in de 19e eeuw en in vroeg 20e -eeuwse Weimar-periode was de stad een belangrijk cultureel centrum, en na de oorlog was de Düsseldorf thuishaven van de beroemde avantgardistische kunstenaar en professor Joseph Beuys. Maar ook de architectuurliefhebbers komen in de Rijnstad aan hun trekken. Van de classicistische Ratinger Tor of de barokke Sankt Andreaskirche tot het modernistische Beherns-gebouw: van de meeste stijlen is in de stad wel een prachtig bouwwerk te vinden. Ook van de naoorlogse bouwkunst kent de stad enkele fraaie voorbeelden. Wat te denken van het Dreischeibenhaus, symbool van het Duitse Wirtschaftswunder, gebouwd in de stijl van het naoorlogs modernisme. Ook de hedendaagse architectuur is in Düsseldorf goed vertegenwoordigd met onder andere het spectaculaire Kö-Bogen gebouw van Daniël Libeskind. In het aan de rivier gelegen Der neue Zollhof mocht grootheid Frank Gehry eind vorige eeuw zijn accent aan de stad toevoegen. De Düsseldorfer muziekscene was thuis voor de romantische componist Robert Schumann, zij het in zijn minder gelukkige laatste jaren. Recenter bracht de stad de wereldberoemde elektronische band Kraftwerk en Neu!, een van de belangrijkste exponenten van de Krautrock, voort. In vele vormen van de kunst is Düsseldorf dus een historisch en actueel bruisende stad. Dit vindt zijn weerslag in het straatbeeld en in de vele musea.

dag 3: Picasso en Beckmann in Wuppertal en naar Nederland
In de ochtend kunt u nog een bezoek brengen aan een van de vele musea in Düsseldorf. Wandelt u het Kunstpalast binnen of kiest u voor de Kunsthalle? Hierna rijden we terug naar Nederland, maar niet voordat we een stop maken in Wuppertal, waar we in het Von der Heydt-Museum de tentoonstelling Pablo Picasso | Max Beckmann – Mensch, Mythos, Welt bezoeken. Beide kunstenaars zijn sleutelfiguren van het modernisme en hebben in de eerste helft van de 20e eeuw een doorslaggevende bijdrage geleverd aan een herdefiniëring van de mogelijkheden en taken van de representatieve schilderkunst. Dit is voor het eerst dat werken van beide grootheden in een expositie te zien en te vergelijken zijn. Na ons bezoek rijden we huiswaarts. Onze korte en intensieve cultuurtrip zit er helaas weer op! (ca. 235 km)

 

Prijs:                v.a. € 598 per persoon, 1-persoonskamer v.a. € 689

Inclusief:

  • vervoer in SRC-comfort class-touringcar
  • overnachting in 2-persoonskamer in goed middenklassehotel in Düsseldorf
  • 2x ontbijt en 1x diner · entree en rondleiding met gids in K20
  • entree Folwang Museum · entree Von der Heydt-Museum
  • aanwezigheid directeur Museumtijdschrift
  • begeleiding door een deskundige Nederlandssprekende SRC-reisleider

Exclusief:

  • fooien
  • reserveringskosten en Calamiteitenfonds, à € 22,50 per boeking
  • SGR-bijdrage, à € 5,- per persoon

Ga naar src-reizen.nl/mts-kunstreis-dusseldorf voor het volledige reisprogramma en alle voorwaarden. Heeft u vragen? Bel 050-3123123 of mail naar info@srcreizen.nl.

Uiterste inschrijfdatum is 1 oktober 2023