Kom ook naar de Dag van de Tentoonstelling, met:

  • bezoek aan de tentoonstelling ‘Monet – Tuinen van verbeelding’
  • een lezing over de tentoonstelling ‘Monet – Tuinen van verbeelding’
  • een keuze uit diverse rondleidingen
  • borrel met hapjes
  • uitreiking van de door u gekozen winnaar van de Tentoonstellingsprijs

Tentoonstelling ‘Monet – Tuinen van verbeelding’
Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet? Maar wie heeft deze kleurexplosies op doek in werkelijkheid gezien? In Nederland waren de laatste grote tentoonstellingen van Monet in 1986 in het Van Gogh Museum en in 1952 in het Gemeentemuseum. Een groot deel van zijn beroemde ‘tuinen’, die een belangrijke impact hadden op kunstenaars als Rothko en Pollock, is zelfs nog nooit in Nederland vertoond. Hoog tijd voor een groots eerbetoon in Gemeentemuseum Den Haag. In ‘Monet – Tuinen van verbeelding’ worden maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht. Het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum is het stralende middelpunt.

Lezing door conservator Frouke van Dijke over Monet
Conservator Frouke van Dijke belicht dé tentoonstelling van dit najaar. Niet alleen komen Monet en zijn werk uitvoerig aan bod, ook geeft Van Dijke een kijkje achter de schermen en laat zij zien wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van deze grootse tentoonstelling. Ook gaat zij in op haar eigen kunsthistorisch onderzoek en de restauratie van Blauweregen en de ontdekking van de waterlelies op dit schilderij.

Rondleidingen
Naast de lezing over Monet kunt u kiezen uit zes rondleidingen (vol = vol):

1. Rondleiding ‘Let’s Dance! Dansmode: van tutu tot pattas’
Veel modeontwerpers zien de danswereld als grote inspiratiebron. Bovendien worden steeds vaker dansers als model gekozen. Niet zo gek, want dans gaat net als mode over beweging, vrijheid en schoonheid. De charleston, de jive, discomuziek of house beïnvloeden wat we dragen. En subculturen zoals hiphop en muziekstijlen als disco of gabber hebben direct invloed (gehad) op het modebeeld.

2. Rondleiding ‘Monet – Tuinen van verbeelding’ UITVERKOCHT
Dé tentoonstelling van dit najaar over de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet. Verlies uzelf in de spiegelingen, niet meer wetende waar water begint en lucht ophoudt. Maar liefst veertig internationale topstukken zijn bijeengebracht. Het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum is het stralende middelpunt.

3. Rondleiding ‘Mondriaan & De Stijl’
De Stijl serieus en kil? Helemaal niet! Met het gebruik van de heldere kleuren rood, geel en blauw vervaardigden de kunstenaars werken die juist levendig, vrij en vrolijk waren en zagen zij de toekomst uiterst positief tegemoet. U ziet niet alleen werken van oprichter Theo van Doesburg en van Piet Mondriaan, maar ook van Vilmos Huszár, Bart van der Leck, J.J.P. Oud en Gerrit Rietveld.

4. Rondleiding ‘Het wonder van Delfts Blauw’
Delfts aardewerk is een prachtig ambachtelijk product en toonbeeld van Hollands welvaren in de Gouden Eeuw. ‘Het wonder van Delfts Blauw’ in de Stijlkamers van het museum toont de verhalen achter dit wereldberoemde culturele erfgoed en laat zien wat Nederlandse vormgevers daarmee doen.

5. Rondleiding ‘Het gebouw van H.P. Berlage’
Het art-decogebouw valt niet alleen op door de markante gele baksteen, maar ook door de ruimtelijkheid, stralende lichtinval en het kleurgebruik. Nog altijd is het een van de modernste en mooiste museumgebouwen van Europa. Over alles is nagedacht en architect H.P. Berlage meende zelf dat het zijn allerbeste werk zou worden.

Praktische informatie:
Wanneer: vrijdag 18 oktober 2019
Waar: Gemeentemuseum Den Haag (vanaf 12 oktober: Kunstmuseum Den Haag)

Programma:
vanaf 10:00 uur* entreeticket museum ophalen bij infobalie
12:30-14:30 uur registratie middagprogramma bij Museumtijdschrift in de hal (ná het entreegebied)
14:30 uur lezing (groep A) / rondleiding (groep B)
15:15 uur pauze
15:30 uur lezing (groep B) / rondleiding (groep A)
16:30 uur borrel in restaurant Gember
16:45 uur uitreiking Tentoonstellingsprijs 2019
17:30 uur afsluiting

*Tussen 10:00-14:30 uur kunt u het museum en de tentoonstelling ‘Monet – Tuinen van verbeelding’ op eigen gelegenheid bezoeken. Het middagprogramma start om 14:30 uur.

Prijs:
€ 18,50 met Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart
€ 34,50 zonder Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart

Inclusief: entree museum (incl. € 3,50 toeslag), dagticket ‘Monet – Tuinen van verbeelding’, lezing, rondleiding, 2 drankjes met hapjes

DE INSCHRIJVING VOOR 18 OKTOBER IS INMIDDELS GESLOTEN.