In 2014 is de Van Nellefabriek door UNESCO erkend als Werelderfgoed. Ontdek de monumentale en architectonische aspecten van dit gebouw tijdens een rondleiding, en luister hoe dit hoogtepunt van het modernisme een succesvolle nieuwe bestemming heeft gekregen tijdens de lezing van architect Wessel de Jonge. De lezing sluit nauw aan op het artikel in Museumtijdschrift 1 / 2019 over 100 jaar Bauhaus.

Lezing
Speciaal voor Museumtijdschriftabonnees geeft Wessel de Jonge, coördinerend architect voor de restauratie van de Van Nellefabriek, een lezing. De Van Nellefabriek, de voormalige fabriek voor koffie, thee en tabak aan de Schie werd tussen 1927 en 1929 gebouwd naar het ontwerp van architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt. De fabriek is één van de mooiste voorbeelden van Het Nieuwe Bouwen in Nederland en symboliseert de verbeterde werkomstandigheden voor de arbeiders in de twintigste eeuw. In het ontwerp van de Van Nellefabriek werd veel aandacht besteed aan licht, lucht, ruimte en voorzieningen als een bibliotheek en sportveld. In de periode van 1999 – 2004 is de fabriek door diverse architectenbureaus, gecoördineerd door Wessel de Jonge architecten verbouwd tot ‘Ontwerpfabriek’ voor creatieve bedrijven en evenementen.

Rondleiding
De Werelderfgoed-rondleiding door het Van Nelle-complex zal u duidelijk maken waarom UNESCO heeft besloten de Van Nellefabriek in de lijst van Culturele Werelderfgoederen op te nemen. De rondleider zal u laten kijken met de ogen van 90 jaar geleden, waardoor het duidelijk wordt waarom dit gebouw geldt als een icoon van het Modernisme tijdens het Interbellum. Dat de Van Nellefabriek op allerlei terreinen een sprong in de toekomst betekende. En dat men de moed had, het te bouwen, want in wezen is het één groot experiment!

Beurs
Na de lezing en de rondleiding kunt u op eigen gelegenheid Art Rotterdam bezoeken (ticket is inclusief). Deze enerverende kunstbeurs, met galeries en tentoonstellingen op gebied van hedendaagse kunst, viert deze editie haar 20-jarig bestaan. Voor deze jubileumeditie heeft de beurs haar gevarieerde model gericht op jonge kunst aangescherpt en plaatst ze de samenwerking centraal. In een meer intieme sfeer is er meer focus op verbinding tussen nationale en internationale galeries.

Praktisch
Wanneer: donderdag 7 februari 2019
Waar: Art Rotterdam, Van Nellefabriek Rotterdam, Reflections Room (let op: deze zaal is alleen per trap bereikbaar en er is geen lift aanwezig)
Programma:
10:45 uur inloop
11:00 uur welkomstwoord Museumtijdschrift
11:05 uur lezing door architect Wessel de Jonge
12:00 uur einde lezing
12:30 uur start rondleiding door Van Nellefabriek
13:30 uur bezoek beurs op eigen gelegenheid (de beurs is geopend tot 19 uur)
Prijs: € 19,50 voor abonnees, overig € 24,50
Inclusief: entreekaart Art Rotterdam (t.w.v. € 16,50), lezing en rondleiding

Hoofdbeeld: Wessel de Jonge. Foto: Dorothea van der Staaij.

Bestel uiterlijk zondag 27 januari 2019 uw kaarten.

Vergeet niet aan te klikken of u wel/niet geabonneerd bent op Museumtijdschrift! Anders kunt u niet verder met uw bestelling.

Soort abonnement