Tentoonstellingen aanmelden

Zomertip 1 – Zelfportret van Willem Witsen

 • 4 jaar geleden

Deze zomer leidt Museumtijdschrift u langs negen minder bekende topstukken uit de Collectie Nederland. Aflevering 1: Kees Keijer tipt een zelden te zien zelfportret van een verliefde Willem Witsen.

In december 1890 schrijft Willem Witsen, dertig jaar oud, vanuit zijn woonplaats Londen een brief aan Betsy van Vloten, zijn geliefde. In de brief doet hij verslag van de voor- en tegenslagen tijdens het schilderen van een zelfportret dat hij haar wil schenken. Hij twijfelt aan de goede afloop, maar het zelfportretje werd prachtig. De verliefde schilder plaatste zijn hoofd tegen een stemmingvolle, oranje achtergrond. Het bevindt zich tegenwoordig nog steeds in het huis in Amsterdam waar de schilder twee maanden later ging wonen en dat later bekend werd als het Witsenhuis. Daar is het niet voor publiek toegankelijk, maar de aquarel is tot en met 5 november te zien op de tentoonstelling ‘Rumoer in de stad’ in het Gemeentemuseum Den Haag.

Beeldcredit: Willem Witsen (1860-1923), ‘Zelfportret’, 1890, aquarel met olie op karton, 335 x 290 cm, Witsenhuis, langdurig bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

WINACTIE!
In Het Nederlandse Kunst Boek van uitgeverij WBOOKS (t.w.v. € 24,95) presenteert voormalig hoofdredacteur van Museumtijdschrift Din Pieters 300 kunstwerken uit de Collectie Nederland. Het boek is tevens een uitnodigende gids, om zelf op onderzoek te gaan. Elke week verloten wij een boek onder abonnees. Doe mee & win!

Winactie Het Nederlandse Kunst Boek

Reageer op Zomertip 1 – Zelfportret van Willem Witsen

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 12 reacties op Zomertip 1 – Zelfportret van Willem Witsen
 1. Marialenn Langendoen

  Ik kijk naar jou
  en ik denk…..
  zou ik…..
  zou zij……..
  gouden vrouw
  goden vrouw
  ben jij
  voor mij?

  ik bid.

 2. henk van ark

  Met Breitner de meest interessante en sympathieke kunstenaar van de late 19de eeuw. Zie de prachtige catalogus uit 2003.

 3. Eugenie

  Qua kleuren en stijl een fantastisch zelfportret, dat zeer modern aandoet en erg persoonlijk overkomt.

 4. Gerard van der Leeuw

  Wat een mooi portretje! Ik probeer al jaren een keer in het Witsenhuis te komen, maar het lukt maar niet, ook niet op een open monumentendag. Jammer eigenlijk, het zou wat vaker toegankelijk moeten zijn……..

 5. Tanja

  Al jaren een van mijn favoriete kunstenaars. Wat een broeierige, knap getroffen sfeer in dit werk. Echt zo bijzonder!