Tentoonstellingen aanmelden

Zomertip 3 – Antependium van het Nijmeegse schippersgilde

 • 4 jaar geleden

Deze zomer leidt Museumtijdschrift u langs negen minder bekende topstukken uit de Collectie Nederland. Aflevering 3: Edo Dijksterhuis tipt het grootste, bewaard gebleven borduurwerk uit de Middeleeuwen.

Frankrijk heeft het tapijt van Bayeux (1066), Nederland heeft het antependium van het Nijmeegse schippersgilde (1494). Vier eeuwen jonger en een stuk minder beroemd, maar wel het grootste, Middeleeuwse borduurwerk in ons land en bijzonder om te zien. Het altaardoek, gemaakt van Italiaanse zijde waarop applicaties zijn geborduurd van goud- en zilverdraad, staat symbool voor de rijkdom van de destijds nog jonge Hanzestad aan de Waal, die handel dreef tot in Scandinavië (Vikingkoning Sint Olof is beschermheilige van de Hanzeschippers). Vijf jaar geleden is het doek uitgebreid gerestaureerd, waardoor het blauwe damast in vroegere glorie is hersteld. Het antependium is opgenomen in de vaste opstelling oude kunst van Museum Het Valkhof.

Beeldcredit: Antependium van het schippersgilde, 1494, borduurwerk op damast, 98 x 220 cm, collectie Museum Het Valkhof, Nijmegen.

Bekijk het topstuk ook online, via www.museumhetvalkhof.nl.

WINACTIE!
In Het Nederlandse Kunst Boek van uitgeverij WBOOKS (t.w.v. € 24,95) presenteert voormalig hoofdredacteur van Museumtijdschrift Din Pieters 300 kunstwerken uit de Collectie Nederland. Het boek is tevens een uitnodigende gids, om zelf op onderzoek te gaan. Elke week verloten wij een boek onder abonnees. Doe mee & win!

Winactie Het Nederlandse Kunst Boek

Reageer op Zomertip 3 – Antependium van het Nijmeegse schippersgilde

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 10 reacties op Zomertip 3 – Antependium van het Nijmeegse schippersgilde
 1. Annie Harteveld

  helaas ben ik er niet tijdens de 4-daagse week naar toe gegaan, maar binnenkort ben ik weer in Nijmegen en ga het zeker bekijken.

 2. Franz Kalab

  Fantastisch!
  Naast de informatie over de fijne materialen etc. lijkt mij ook interessant de geschiedenis van het werk en de betekenis van de symboliek.

 3. Karl Tax

  Wat een schitterend kunstwerk – was mij niet bekend! In welke kerk heeft dit als ‘Altarvorhang’ gehangen? Wil het spoedig gaan bekijken/ bewonderen. Dank voor de publikatie.

  • mm
   Marleen van de Pol

   Er is een speciale site met heel veel informatie: antependium.nl
   Daarop staat de Sint Stevenskerk beschreven, in Nijmegen uiteraard, waar de Olafs-broederschap van de schippers een Olofsaltaar (altare sancti Olavi martyris) had. Maar: “daarnaast bezat de broederschap een eigen kapel waar mogelijk het Antependium hing aan de Waalkade.”

 4. Marialenn Langendoen

  Leerde dit kennen met geschiedenis op de lagere school. Was toen meteen onder de indruk. het heeft mijn passie voor borduren gestimuleerd.