Tentoonstellingen aanmelden

Zomertip 4 – Veenlandschap van Sjoerd de Vries

 • 4 jaar geleden

Deze zomer leidt Museumtijdschrift u langs negen minder bekende topstukken uit de Collectie Nederland. Aflevering 4: Homme Siebenga tipt de messcherpe rietstengels van Sjoerd de Vries.

De ijzige rietkragen, opdoemend uit de mist in veengebied De Deelen, zijn een terugkerend onderwerp in het werk van de eigenzinnige, Friese kunstenaar Sjoerd de Vries (Aldehaske, 1941). De rietstengels zijn met een mes in een oude boekband van gelaagd karton gekerfd en daarna bewerkt met een strijkijzer, beschilderd met pigmenten en deels weer afgekrabd. Het is een verweerd en uitgebeten waterlandschap, alsof het al eeuwen bestaat, en tegelijk oogt het werk geometrisch en hedendaags. Tot en met 17 september is dit intrigerende werk te zien in de tentoonstelling ‘On the Spot’ in Museum Belvedère, met werk van twaalf kunstenaars gewijd aan een unieke streek of locatie, van Syrië tot Meppel.

Beeldcredit: Sjoerd de Vries, ‘Landschap (De Deelen)’, 2002, gemengde techniek in gelaagd karton, 33,5 x 53,2 cm, collectie Museum Belvedère.

WINACTIE!
In Het Nederlandse Kunst Boek van uitgeverij WBOOKS (t.w.v. € 24,95) presenteert voormalig hoofdredacteur van Museumtijdschrift Din Pieters 300 kunstwerken uit de Collectie Nederland. Het boek is tevens een uitnodigende gids, om zelf op onderzoek te gaan. Elke week verloten wij een boek onder abonnees. Doe mee & win!

Winactie Het Nederlandse Kunst Boek

Reageer op Zomertip 4 – Veenlandschap van Sjoerd de Vries

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 14 reacties op Zomertip 4 – Veenlandschap van Sjoerd de Vries
 1. Elizabeth Nijhuis-Wiggers.

  Adembenemend werk.
  Ik loop al 30 jaar achter Sjoerd de Vries aan en nu eindelijk in Belvédère.
  Is er werk van hem te koop?

 2. B.Dijkstra

  ik heb een schilderij van Sjoerd de Vries en vind het prachtig om een heel ander werk van hem te zien.

 3. Janny

  Ik zou iedereen willen aanraden: ga naar museum Belvedère om dit prachtige werk van Sjoerd de Vries te bekijken en ontdek ook zijn andere schitterende werken

 4. F.A.Paasman

  Door het gebruik van een speciale techniek en het sobere kleurgebruik, voel je de ijzige kou van het landschap.

 5. Marijke van der Feer

  Bij elk bezoek aan Belvedère steeds weer even een blik op het riet van Sjoerd.
  Ik ben steeds weer geboeid door de eenvoud van het gebruikte materiaal (uitgekrast karton en verf) en het verrassende effect.

 6. Bettie Hajer

  Prachtig contrast :het loodrecht wijzend riet en de hoekigheid van de plaatsen waar het oprijst uit het water. De donkere lucht, de horizontale beweging van het water. Ik zou het in het echt willen zien!

 7. paul teunissen

  het werk van Sjoerd de Vries intrigeerde me toen ik het voor het eerst zag.de ragfijne lijnen van het riet zijn fantastisch.