Tentoonstellingen aanmelden

Zomertip 5 – Meisje met kers van Jan Claesz.

 • 4 jaar geleden

Collectie Rijksmuseum Twenthe

Deze zomer leidt Museumtijdschrift u langs negen minder bekende topstukken uit de Collectie Nederland. Aflevering 5: Jet van der Sluis tipt de eeuwige jeugd van ‘Meisje met kers’.

Iedere keer als ik in het Rijksmuseum Twenthe kom, ga ik even bij haar langs: het ontroerend ernstige meisje dat de Enkhuizer schilder Jan Claesz. ruim vierhonderd jaar geleden schilderde. Op de voet van de pilaster staat ‘Aetatis : Svae . 6 : 1594’, en veel meer dan dat ze destijds dus zes jaar oud was weten we niet. Het meisje was ongetwijfeld van gegoede komaf: kijk naar die prachtige molensteenkraag en rijkversierde mouwen. Ze oogt net zo fris en fragiel als het kersje in haar hand.

In 2005 kreeg ze even gezelschap van (het portret van) haar oudere zusje, in een prachtige installatie van Nicolas Dings. Nu ze weer alleen is, staat de tijd weer stil. Onwillekeurig dwalen je gedachten af naar haar toekomst, in een inmiddels voltooid verleden tijd. Ars longa, vita brevis, oftewel kunst is lang, het leven kort… Dag meisje met de kers, dag!

Beeldcredit: Jan Claesz., ‘Meisje met kers’, 1595, olieverf op paneel, 81 x 55,3 cm, collectie J.H. van Heek, Rijksmuseum Twenthe.

WINACTIE!
In Het Nederlandse Kunst Boek van uitgeverij WBOOKS (t.w.v. € 24,95) presenteert voormalig hoofdredacteur van Museumtijdschrift Din Pieters 300 kunstwerken uit de Collectie Nederland. Het boek is tevens een uitnodigende gids, om zelf op onderzoek te gaan. Elke week verloten wij een boek onder abonnees. Doe mee & win!

Winactie Het Nederlandse Kunst Boek

Reageer op Zomertip 5 – Meisje met kers van Jan Claesz.

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 21 reacties op Zomertip 5 – Meisje met kers van Jan Claesz.
 1. Mijnthe

  Ik vond dit schilderij, toen ik een kinderportret zocht ter inspiratie voor een te maken portret van een kleindochter. Hoe meer ik er naar kijk hoe mooier ik het vind. De uitdrukking op haar gezicht is fenomenaal. Dank voor de uitleg.

 2. lidy de vries

  Meisje met kers ken ik niet. Ik kom bijna nooit in Rijks heel fijn dat U nu aandacht geeft aan dit prachtige schilderij! museum Twenthe omdat het zo ver is. Dus fijn dat U nu aandacht geeft aan dit prachtige schilderij!

 3. ladybug

  Zo fijn om dit soort mooie schilderijen te kunnen bewonderen als je niet in de gelegenheid bent om het werk in het echt te gaan zien.

 4. myriam Smeets

  Ik bezocht enkele jaren geleden de tentoonstelling met Kinderportretten in Dordrecht. Ook zie ik elk jaar de prachtige kinderportretten op Kasteel Duivenvoorde.
  Het meisje met de kers wil ik nu ook heel graag zien! Myriam

 5. Laurens

  Het meisje heeft in haar linkerhand een grote witte ‘sacneusdoeck’ of zakdoek. De linnen doek is versierd met een randje sneewerk (draadjes eruit getrokken en andere ingeweven)en afgezet met rode picotjes (gehaakt).
  Op de hoeken rode garen kwastjes
  Meer informatie in “Kinderen op zijn mooist” tentoonstelling Frans Hals 2000

 6. Gerard van der Leeuw

  Ja, prachtig. Ik vraag me wel af wat ze in haar andere hand heeft… een doek met kwastjes… maar waar dient die voor?

 7. Miranda Jonker

  De kers staat voor de beloning van de goede dingen gedaan in het leven. Lijkt me een beetje zware symboliek voor zo’n jong meisje. Maar dat neemt niet weg dat het een heel mooi schilderij is.

 8. Edith

  Regelmatig bekijk ik dit mooie meisje in het prachtige Rijksmuseum Twente! Het haar met de krulletjes, de haarband, het fraaie gelaat en de ingetogen doch weelderige details in de kleding … een adembenemende schildering.

 9. Gerdi Wind

  Hoe zou het leven van dat ernstige en mooie meisje zijn verlopen? Zouden er nog afstammelingen van haar leven? Was ze gelukkig en gezond?
  Een raadsel……

 10. Frans Commelin

  Ziet er prachtig uit. Ook haar kleding is inspirerend om in het echt te willen zien, hoe het geschilderd is. Rijksmuseum Twente is zo wie zo de moeite waard, ook het gebouw zelf.