Wellicht ook interessant om te lezen?

In brokstukken schuilt schoonheid
In het Brusselse Bozar is een overzicht gewijd aan de Belgische kunstenaar Berlinde de Bruyckere. Wat maakt haar gruwelijke beelden zo fascinerend?

Menselijkheid onder vuur in Museum De Pont in Tilburg
Wat doet technologie met het mens-zijn? En hoe gaat Japan om met haar traumatische oorlogsverleden? Het zijn geen opbeurende vragen. In de tentoonstelling ‘Theaters of life’ onderzoekt Meiro Koizumi (1976) deze aangrijpende thema’s met indrukwekkend werk. (Video-)installaties, tekeningen, sculpturen, virtual reality en kunstmatige intelligentie: de solotentoonstelling van de hedendaagse Japanse kunstenaar heeft het allemaal.

Het teruggevonden oeuvre van Giselle Kuster
Via een grootschalige zoekactie zijn tientallen vermiste schilderijen van de Limburgse kunstenaar Giselle Kuster (1911-72) bijeengebracht. Het retrospectief ‘Onbegrensd – Het leven en werk van Giselle Kuster’ in Museum van Bommel van Dam in Venlo werpt een blik op haar expressieve, veelzijdige oeuvre en vrijgevochten levenspad.

Reis door de tijd in het Dordrechts Museum
Stadsgezichten zijn een soort tijdscapsules op doek. Al sinds de zeventiende eeuw vormen ze een vertrouwd onderdeel in het oeuvre van de Nederlandse kunstschilder. Het Dordrechts Museum wijdt een tentoonstelling aan het genre. ‘Schilderachtig Dordrecht’ brengt schilderijen samen uit de 17e eeuw tot nu. De werken tonen allemaal – u raadt het al – het stedelijke landschap van Dordrecht.

Achter de pen: de tekeningen van Victor Hugo
Wie Victor Hugo enkel kent van Les misérables en De klokkenluider van de Notre Dame, zal verrast zijn: in de Royal Academy of Arts in Londen is een tentoonstelling van zijn tekeningen te zien – duister, origineel en vol fantasie.

Sterrenkijken in Teylers Museum in Haarlem
De tentoonstelling ‘Kosmos’ in het Teylers Museum onderzoekt de veranderende relatie tussen mens en heelal. Dat gebeurt aan de hand van historische wetenschappelijke instrumenten en hedendaagse kunst. De werken uit de tentoonstelling worden gepresenteerd in de vaste presentatie en passen zich daar soms schurend, soms verrassend soepel in.

Samuel van Hoogstraten – Meer dan een leerling
Tijdens zijn leven werd Samuel van Hoogstraten wereldberoemd, maar na zijn dood kwam hij in de schaduw van zijn leermeester Rembrandt te staan. De tentoonstelling ‘Samuel van Hoogstraten – De illusionist’ in het Rembrandthuis in Amsterdam toont zijn veelzijdige oeuvre met een indrukwekkende hoeveelheid bruiklenen van over de hele wereld.

Verf, vurig en vergetelheid – Dora Tuynman in Museum Cobra
In de bloei gefnuikt. Dat is het tragische besef na een bezoek aan de tentoonstelling ‘Dora Tuynman – Parijs, New York, Amsterdam’ in Museum Cobra. Het overzicht, met veel werk uit familiekring, haalt haar terecht weer even uit de vergetelheid.