Nieuws

Hieronder leest u het laatste nieuws uit binnen- en buitenland.

Jo Koster, drieluik met portretten van Rudolphine (Fien) van Spengler’, 1901, Johan (Doc) van Spengler’, 1904 en Constancia (Onny) van Spengler, 1901, particuliere collectie, foto’s: Ruben de Heer en Jan Zweerts
Jo Koster, drieluik met portretten van Rudolphine (Fien) van Spengler, 1901, Johan (Doc) van Spengler, 1904 en Constancia (Onny) van Spengler, 1901, particuliere collectie, foto’s: Ruben de Heer en Jan Zweerts

De favoriet van: Francisca van Vloten in Museum Marie Tak van Poortvliet

Wekelijks vertelt een museumconservator over zijn/haar favoriete werk uit de nieuwste tentoonstelling. Deze aflevering: conservator Francisca van Vloten over een uniek drieluik dat nooit eerder buiten de privésfeer is getoond. “Ze roepen bij mij een ‘Alles van waarde is weerloos-gevoel’ op.”

Tip van de week

Lees hieronder de nieuwste tip van de week.

Bronzen gezichtsmasker. Leiden. 75-125 na Chr. Bruikleen Erfgoed Leiden en omstreken
Marloes Tange

Oevers vol Romeinen – Limburgs Museum, Venlo

Een verzameling servies, ieder stuk keurig voorzien van de naam van de eigenaar. Ergens doet het denken aan de gedeelde keuken van een studentenhuis, maar deze schalen zijn gemaakt van roodbruin aardewerk en zo’n tweeduizend jaar oud. Ze waren van Romeinse soldaten die langs de Rijn de noordelijke grens van het Romeinse Rijk bewaakten en zijn te zien op een familietentoonstelling in het Limburgs Museum in Venlo.

Recensie

Lees hieronder de nieuwste recensie.

Mokkaservies,1938, Christa Ehrlich, collectie Zilvermuseum Schoonhoven (foto: Gerrit Schreurs)
Chris Reinewald

Van mokkakannetje tot kroketschep

Haar revolutionaire, modern-minimale tafelzilver was in ons land zo in trek, dat de jonge Weense ontwerper Christa Ehrlich in 1927 naar Nederland kwam om er te blijven. Museum De Lakenhal toont een overzicht van haar werk.

Columns

Lees hieronder de nieuwste column.

Louise te Poele, ‘Old Friends’, uit de serie ‘Farmers’, 2011, fotoafdruk op aluminium, 100 x 150 cm
Pauline Broekema

De sporen van weer en wind

Als columnist van Museumtijdschrift schrijft Pauline Broekema in elk nummer over haar persoonlijke kunstobservaties. In deze column, uit Museumtijdschrift nummer 3, over vertrouwde herinneringen aan het platteland.

deel3