Omdat het Haags Historisch Museum op dit moment wordt verbouwd, hangt het topstuk Gezicht op Den Haag vanuit het zuidoosten van Jan van Goyen (1650-1651) de komende maanden in het Atrium Den Haag. Met een breedte van 4,6 meter is het Gezicht op Den Haag een van de grootste stadsgezichten ooit in Nederland gemaakt. Het schilderij toont de 17e-eeuwse stad te midden van weilanden en met druk verkeer van mensen langs kanaal de Trekvliet.

Jan van Goyen maakte dit panoramische schilderij in 1651 in opdracht van het Haagse magistraat. Zo gaven de stadsbestuurders uiting aan hun trots op Den Haag. Ruim 350 jaar later is dit nog altijd een schilderij om trots op te zijn. Precies in het midden van het schilderij staat een ooievaar, hét symbool van de stad. Het stadsgezicht kwam te hangen in het (oude) stadhuis aan de Groenmarkt. Normaliter is het Gezicht op Den Haag het topstuk in de Schutterszaal van het Haags Historisch Museum.

Unieke Samenwerking
Stichting Atrium City Hall, de gemeente Den Haag en het Haags Historisch Museum vinden het belangrijk dat Gezicht op Den Haag toegankelijk blijft voor het publiek tijdens de renovatie van het museumgebouw die tot het voorjaar van 2027 plaatsvindt. En hierdoor zijn zij deze unieke samenwerking aangegaan: maar liefst anderhalf jaar lang is dit topstuk in het Atrium Den Haag te zien. De speciaal ontworpen geklimatiseerde vitrine is gerealiseerd dankzij ruimhartige ondersteuning door Meerdervoort N.V. en Van der Feltz advocaten.

Lezingen & Stadswandelingen
Het Haags Historisch Museum organiseert gratis toegankelijke lezingen in diverse Haagse bibliotheken. Tevens organiseert het museum vanuit het Atrium stadswandelingen, met als eerste halte het grachtenpand dat Jan van Goyen voor zichzelf liet bouwen. Op de website van Atrium City Hall is meer informatie te vinden over deze randprogrammering.