SCHUNCK Museum in Heerlen richt zijn blik overzees – op Curaçao – met de nieuwe tentoonstelling Aan de andere kant van de oceaan. Deze duo-tentoonstelling bevat werken van de uit Curaçao afkomstige beeldend kunstenaar Rinella Alfonso en de Zuid-Limburgse kunstenaar Charles Eyck, die een tijd op het eiland resideerde in de jaren 50. Het toont de verschillen tussen het Curaçao van nu en toen en stipt verder thema’s als identiteit en erfgoed aan. Deze thematiek komt ook terug in de verdere programmering van SCHUNCK, met kunstenaars Kevin Osepa, Keetje Mans, en onder leiding van curator Raenys Martis de jonge makers Christopher Pablo, Elijah Nicholas, Marcel van den Berg en Ruthvienca Pietersz. Aan de andere kant van de oceaan is van 20 mei tot en met 14 september te zien.
Verbinding tussen heden en verleden
In Aan de andere kant van de oceaan wordt het werk van Rinella Alfonso en Charles Eyck samengebracht. Alfonso creëert droomachtige werelden met alledaagse, persoonlijke en familiegerelateerde voorwerpen in mysterieuze fantasie-omgevingen – werken die vragen oproepen. Haar schilderijen hebben doorgaans een relatie met herinneringen aan haar thuis op Curaçao: betekenisvolle voorwerpen, mensen, plaatsen en gebruiken. Charles Eyck is een bekende Limburgse kunstenaar die bekendstond als een sociale en gemeenschapsgerichte kunstenaar. In ’52-’53 verbleef hij een aantal maanden op Curaçao, een periode waarin hij – geconfronteerd met grote ontwikkelingen in de schilderkunst – zocht naar vernieuwing van zijn schilderstijl en kunstenaarschap. De uiteenlopende werken en ervaringen van de twee kunstenaars – gescheiden door tijd en afstand, maar verbonden door hun focus op Curaçao – slaan een brug tussen het erfgoed van Limburg en dat van Curaçao. Ze vestigen de aandacht op beeldende kunst uit het verleden, maar ook nadrukkelijk op die van het heden en de toekomst. Daarmee nuanceren ze bestaande verhalen en creëren ze ruimte voor diverse stemmen, perspectieven en visies. De verkenning voor de tentoonstelling is uitgevoerd in samenwerking met onder andere gastcurator Tirzo Martha, kunsthistorica Monique Dickhaut en Judaline Cyntje, directeur van het Curaçaosch Museum.
Beeld: Links: Tekening door Charles Eyck, gemaakt tijdens zijn verblijf op Curaçao in 1953, rechts: Collar Abyss door Rinella Alfonso (2023) olieverf op canvas, courtesy of Rinella Alfonso and Paul Soto, New York & Los Angeles