BEAUTIFUL DISTRESS MAAKT MENTALE KWETSBAARHEDEN ZICHTBAAR, VOELBAAR EN DAARMEE BESPREEKBAAR

Veel mensen worstelen met psychische kwetsbaarheden. Er is relatief weinig maatschappelijke aandacht voor deze groep en hun problemen zijn vaak omgeven met taboes. Negen van de tien mensen met een psychische aandoening ervaren vooroordelen en uitsluiting. Dit heeft niet alleen invloed op hun leven en dat van hun omgeving, maar ook op de samenleving.

Stichting Beautiful Distress zet kunst in om begrip en medeleven met mensen die te maken hebben met mentale kwetsbaarheden te vergroten. Kunst doet een beroep op onze zintuigen en verstand, kan ons op een andere manier naar dingen laten kijken en kan ons bewust maken van onze eigen vooroordelen.

Beautiful Distress heeft een prachtige expositie- en projectruimte in Amsterdam Noord, naast de NDSM-werf: Het Beautiful Distress House. Daar creëren we een participatieve, inclusieve en diverse omgeving waar iedereen zich thuis voelt en waar ideeën en ervaringen vrijelijk gedeeld en besproken kunnen worden.

Er is ruimte voor exposities van het werk van de kunstenaars uit de residencies (zie hieronder) en van andere kunstenaars. Andere kunstactiviteiten zijn theatervoorstellingen, lezingen en artist talks, workshops en educatieve programma’s. Ervaringsdeskundigen en hun naasten en anderen die relevante kunst- en andere initiatieven ontwikkelen zijn ook welkom om gebruik te maken van de ruimte en hun plannen uit te voeren in samenwerking met, of gefaciliteerd door, Beautiful Distress.

Door het ontplooien van deze activiteiten, altijd met kunst en kunstenaars, willen we bijdragen aan een meer inclusieve samenleving. Beautiful Distress verwelkomt verschillende perspectieven, culturele achtergronden, leeftijden, genders, seksuele voorkeuren en religieuze overtuigingen.